Skoči do osrednje vsebine

Proizvodnja in pridelava ne smeta zaspati

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Minister Zdravko Počivalšek si je danes ogledal integrirano pridelavo vrtnin LUŠT, ki je največji pridelovalec paradižnika v Sloveniji. Podjetje je ob pojavu epidemije koronavirusa sprejelo posebne ukrepe za zaščito tako svojih delavcev kot tudi samega pridelka. Gre za primer hitrega odziva in dobre prakse, ki je lahko zgled drugim gospodarskim subjektom.

LUŠT zaposluje v povprečju 90 sodelavcev, na površini 9 hektarjev pa pridelajo letno okrog 4.500 ton premium paradižnika LUŠT, kar predstavlja približno četrtino vseh potreb po paradižniku v Sloveniji. Njihova integrirana pridelava v visokotehnološkem rastlinjaku, ogrevanem s pomočjo geotermije, poteka praktično celo leto, sezona obiranja paradižnika pa se prične ravno v teh dneh v prvi polovici aprila.

Minister Zdravko Počivalšek je povedal: »To kar vidim danes, je proaktiven in učinkovit odziv podjetja na razmere, v katerih smo se znašli zaradi vpliva koronavirusa. LUŠT je dober zgled tega, kako organizirati delovne procese na način, da podjetje v največji meri zaščiti zdravje svojih zaposlenih, v njihovem primeru pa tudi pridelka. Ves čas poudarjam, da naše gospodarstvo in proizvodnja ne smeta zaspati, saj bi zaprtje med drugim lahko ogrozilo tudi preskrbo prebivalstva z živili. Tega ne smemo dopustiti, z delom moramo nadaljevati, kjer je to le mogoče in delovne procese izvajati z najvišjimi standardi zaščite«.

Že lani januarja je LUŠT poostril varnostne ukrepe, ko se je v Evropi pojavil virus ToBRFV, ob pojavi koronavirusa pa so te ukrepe še intenzivirali. Vzpostavili so temperaturne teste vseh zaposlenih na vhodih v poslovne prostore, strogo omejili število zaposlenih, ki lahko naenkrat vstopijo v skupne prostore, sestanke organizirajo preko videokonferenc, večkrat dnevno razkužijo vse poslovne skupne površine. Vse te ukrepe izvajajo z namenom zmanjševanja možnosti okužbe s koronavirusom. Izogibajo so neposrednim stikom in ves čas uporabljajo ustrezno zaščitno opremo, zgolj peščica zaposlenih pa ima dostop do vrtnin in pridelkov, za katere veljajo še posebni varnostni ukrepi.

»Imamo zelo stroge higienske ukrepe, ki smo jih uvedli že dobro leto nazaj zaradi  pojava virusa ToBRFV, t.i. rjave grbančevosti, ki sicer ni nevaren za človeka, je pa škodljiv za rastline paradižnika. Ob pojavu koronavirusa smo še poostrili varnostne ukrepe. Ločena imamo pridelovalni in skladiščni del, z ograjami pa smo omejili tudi prostore za gibanje zaposlenih. Prehodi med rastlinjaki so opremljeni na način, da so na betonski površini nameščeni tepihi z razkužilom ter ob vsakih drsnih vratih tudi razkužil. Sestanke s poslovnimi partnerji opravljamo pred stavbo v zato posebej namenjenem kontejnerju, ki ga po sestanku očistimo in razkužimo. Vsakemu zaposlenemu smo zagotovili tudi opremo, ki jo nosijo izključno v rastlinjaku, zagotovili pa smo tudi varnostnika, ki spremlja izvajanje vseh higienskih ukrepov«, je dodal Kristjan Magdič, prokurist podjetja LUŠT.