Skoči do osrednje vsebine

Potrjena novela Zakona o referendumu in ljudski iniciativi

Državni zbor je na današnji izredni seji potrdil novelo Zakona o referendumu in ljudski iniciativi.

Z novelo delno implementiramo ustavno ureditev zakonodajnega referenduma iz leta 2013 glede ene od sestavin, in sicer ureditve postopka v primeru, ko bi bil referendum skladno z ustavno določenimi razlogi nedopusten. Hkrati pa s tem zakonom pridobimo do osem dni krajšo časovnico pri postopkih sprejemanja novih, tako imenovanih »proti-korona zakonskih paketov«.

Drugi odstavek 90. člena ustave določa štiri zakonodajna področja oziroma zakone, o katerih referenduma ni dopustno razpisati. To so:

  • zakoni o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč,
  • zakoni o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter zakon, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna,
  • zakoni o ratifikaciji mednarodnih pogodb,
  • zakoni, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Za zakone iz prve alineje drugega odstavka 90. člena ustave, za katere Ustava ne predvideva referenduma in kamor sodi tudi epidemija covid-19, danes sprejeta novela zakona predvideva, da bodo tovrstni zakoni razglašeni in uveljavljeni takoj, ko ne bo več zadržkov morebitnega veta Državnega sveta. Volivci pa bodo imeli v petnajstih dneh po uveljavitvi zakona možnost sprožiti naknadni ustavni spor, če bodo menili, da je Državni zbor kršil pravico do referenduma in lahko dosegli tudi razveljavitev zakona.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob sprejetju novele zakona dejal: »Vesel sem, da smo danes uspeli preseči politične delitve in omogočili, da bodo ukrepi, ki bodo za soočanje z epidemijo covid-19 sprejeti v prihodnje, čimprej potrjeni in bo pomoč kar se da hitro dejansko dosegla državljanke in državljane. V zakonu ohranjamo stroge varovalke, ki zagotavljajo široko demokratičnost postopka in ne omejujejo pravice do referenduma. Poslankam in poslancem se ob tem iskreno zahvaljujem za podporo noveli.«