Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo glede uvedbe vrednostnih bonov za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

V izogib netočnim informacijam, ki napeljujejo na to, da bodo namesto regresa uvedeni vrednostni boni za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih, posredujemo pojasnilo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Koper | Avtor Jošt Gantar

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se zavedamo težav v slovenskem turizmu, ki so posledica trenutnih razmer zaradi epidemije COVID-19 in težav z izpadom prihodkov. Prve ukrepe za pomoč turizmu je Vlada RS že sprejela v prvem paketu ukrepov. Za namenom določitve smernic za drugi paket ukrepov, na področju zagotavljanja likvidnosti podjetij, pa je minister Zdravko Počivalšek 4. aprila 2020 sklical tudi delovno skupino s predstavniki gospodarstva, turizma in kmetijstva. Na posvetu so sodelovali tudi ministrica Aleksandra Pivec ter ministra Boštjan Koritnik in Janez Cigler Kralj, ter dva člana posvetovalne skupine. Vsi deležniki (GZS, OZS, TZS, SBC, ZDS, KGZ, TGZS, ZDOPS, ZM, AmCham in SID banka) so predstavili različne ideje in predloge za pripravo kvalitetnih smernic, s katerim bomo reševali problem likvidnosti slovenskega gospodarstva za čim bolj učinkoviti izhod iz krize. Eden izmed številnih je bil tudi predlog, da bi se namesto regresa uvedli vrednostni boni za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih. Poudarjamo, da gre zgolj za eno izmed mnogih idej deležnikov in iz tega vidika nikakor ne moremo govoriti o konkretnem ukrepu, ki bi ga sprejeli v okviru smernic drugega paket ukrepov. Tudi sicer bi bil takšen predlog težko izvedljiv. Pojasnjujemo, da bomo vse predloge deležnikov natančno preučili v okviru ministrstev, nato pa še v okviru strokovne skupine, ki bo podala smernice za pripravo #PKP2.

Dodajamo pa, da tako Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, kot tudi sam minister Zdravko Počivalšek, ves čas poziva, da podpremo naše domače gospodarstvo, naša lokalna delovna mesta, saj nič ne bo bolj pomagalo k okrevanju naše družbe po tej preizkušnji, kot to, da naš čas in denar porabimo doma.

Minister Zdravko Počivalšek: "Razumem težke razmere v turizmu in težko mi je spremljati usode naših podjetij ter njihovih ljudi. Našemu gospodarstvu kot tudi turizmu bomo največ pomagali s tem, da jih vsi skupaj podpremo: kupujmo domače proizvode in storitve. In ko bo epidemija mimo, se spomnimo na to, da so počitnice najlepše doma, da je najvarnejša hrana domača in da so delovna mesta v lokalnem okolju najboljše jamstvo za naš skupni standard".