Skoči do osrednje vsebine

Navodila za sterilizacijo mask v zdravstvenih ustanovah

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju s stroko pripravilo navodila za sterilizacijo mask v zdravstvenih ustanovah, kjer uporabljajo večinoma maske za enkratno uporabo. Ker vsaka vrsta sterilizacije masko bodisi poškoduje bodisi zmanjša njeno učinkovitost, govorimo tu o t. i. izredni metodi zadnjega ukrepanja. To pomeni, da se sterilizacija uporabi le v primeru takojšnjega pomanjkanja opreme, pa še to šele po natančni oceni razmer in pregledu vseh možnosti za racionalno uporabo osebne varovalne opreme (OVO).

Navodilo vključuje tudi priporočilo glede racionalne uporabe osebne varovalne opreme: kdaj in katere maske lahko uporabiš večkrat in zakaj nekaterih ne, kako postopati, ko zmanjka mask, in ali so doma narejene maske primerne za uporabo v zdravstvenih ustanovah. Poleg tega pa stroka priporoča, da naj bo resterilizacija mask le skrajni izhod, ko so izkoriščene vse možnosti racionalne uporabe opreme, kot na primer večkratna uporaba ene maske pri enem izvajalcu in uporaba zaščitne opreme nižjega reda pri manj tveganih posegih, pri tveganih pa kombinacija (npr. vizir in kirurška maska).

  • Navodila za sterilizacijo mask za zdravstvene ustanove

    Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju s stroko pripravilo navodila za sterilizacijo mask, ki se uporabljajo v zdravstvenih ustanovah, saj večina mask sodi v skupino materiala za enkratno uporabo.
    Navodila