Skoči do osrednje vsebine

Danes Sinergise začenja natečaj za izvirne ideje uporabe satelitskih podatkov za namene soočanja s pandemijo COVID-19 in njenimi posledicami

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
ESA v sodelovanju z Evropsko komisijo in Sinergise danes objavlja posebno različico natečaja za algoritme daljinskega zaznavanja (Sentinel Hub Custom Script Contest) , osredotočeno na uporabo vesoljskih tehnologij za podporo pri pandemiji COVID-19.

Iščejo se ideje, kako bi si lahko z uporabo satelitskih podatkov pomagali pri soočanju s situacijo, tako zdaj kot v prihodnjih mesecih, ko se bo svet poskušal vrniti v svoje ustaljene tirnice. Pozivamo strokovnjake za daljinsko zaznavanje, znanstvenike za strojno učenje in vso zainteresirano javnost.

Izbrane so tri kategorije, ki pa niso izključujoče: opazovanje sprememb pri gospodarskih subjektih, spremembe v distribuciji človeških dejavnosti in spremembe v kmetijski dejavnosti.

Natečaj poteka od danes, 6. aprila do konca maja. Glede na pomembnost situacije bi pa bilo pomembno prejeti rezultate čim hitreje. Zato bodo na tedenskem nivoju izbirali najboljše ideje, na koncu izziva pa bo podeljena še glavna nagrada. Tokrat niso ključne zgolj nagrade - najboljše ideje bodo predstavljene Evropski komisiji v okviru dokumenta, ki ga ESA pripravlja na temo podpore razmeram Covid 19 v EU z uporabo vesoljske tehnologije.

Grega Milčinski iz Sinergise je dejal: „Udeleženci naj preprosto sestavijo predstavitev, v katerih razložijo svoje ideje uporabe podatkov opazovanju Zemlje, s pomočjo različnih orodij in tehnologij strojnega učenja, ki so na voljo za vse nivoje znanja. Predloge bodo ocenjevali sproti, da bi jih lahko čim prej izkoristili - razmere COVID-19 to potrebujejo!"

Več informacij na strani Sentinel Hub: https://www.sentinel-hub.com/contest