Skoči do osrednje vsebine

Ponovno odprtje mejnega prehoda Holmec

V minulih dneh je tekla usklajena diplomatska akcija, na čelu katere se je zunanji minister dr. Anže Logar prizadeval za ponovno odprtje mejnega prehoda Holmec. Republika Avstrija ga je v okviru ukrepov proti novemu koronavirusu COVID 19 skupaj s še nekaterimi manjšimi mejnimi prehodi sklenila zapreti.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar

Mejni prehod Holmec je za lokalno prebivalstvo Mežiške doline in okoliških krajev na slovenski in avstrijski strani izjemno pomemben. Mnogim slovenskim prebivalcem služi za dnevno prehajanje meje z namenom dela na avstrijski strani.

Zunanji minister dr. Anže Logar je v neposrednih pogovorih z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom uspel dogovoriti izjemo za mejni prehod Holmec, ki bo odprt od ponedeljka 6. aprila, in sicer med 5.00 in 8.00 uro zjutraj ter med 15.00 in 18.00 uro zvečer.

Ukrep Avstrije odraža prožnost za potrebe prebivalstva ob meji in ga razumemo kot znak dobrega medsosedskega sodelovanja v kriznih časih poostrenega boja zoper pandemijo novega koronavirusa.