Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Aleksandra Pivec si je ogledala primer dobre prakse pridelave zelenjave

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je včeraj obiskala podjetje Ocean Orhids, kjer so začeli poskusno pridelovati zelenjavo. Podjetje, katera osnova dejavnost je vzgoja orhidej, je v času epidemije COVID-19 zaradi težkih razmer začelo svojo dejavnost dopolnjevati s tistim, kar je v tem času zelo iskano – pridelavo zelenjave pridelane doma s preiskušeno tehnologijo.
1 / 3

Ministrica dr. Aleksandra Pivec si je včeraj ogledala poskusno pridelavo zelenjave v podjetju Ocean Orchids, ki je svojo osnovno dejavnost prilagodilo trenutnim kriznim razmeram. Po besedah ministrice je ta hitra prilagoditev razmeram lahko zgled tudi drugim, kako v kriznih časih in sicer povečati samooskrbo v državi. To bo po njenih besedah z ukrepi pospeševala tudi vlada. Ministrica je po ogledu povedala, da je to uspešna praksa, ki se uveljavlja kot posledica krize, in da morajo biti naložbe v Sloveniji usmerjene predvsem na področja za večjo samooskrbo s hrano.

Ministrica je glede administrativnih težav, ki se pojavljajo ob tovrstnih poslovnih idejah dejala, da če gre za objekte, ki so namenjeni drugi pridelavi in jih lahko v najkrajšem času preusmerimo na pridelavo hrane, moramo prilagoditi vse postopke za postavitev tovrstnih kmetijskih objektov. Napovedala je še, da bo ministrstvo pripravilo akcijski načrt, s katerim bi v najkrajšem času pridelovalce spodbudili za čim večjo pridelavo, temu pa bodo prilagojeni tudi črpanje evropskih sredstev in postopke, ki morajo teči čim hitreje in brez administrativnih težav. Zato z ministrim za okolje in prostor že potekajo dogovori in aktivnosti, da se težave rešijo.