Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za obrambo sprejelo odločitev za podaljšanje rotacij kontingentov SV v mednarodnih operacijah in na misijah do konca junija 2020

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, 3. aprila, v videoizjavi za javnost pojasnil, da je Ministrstvo za obrambo v okviru usmerjevalne skupine za mednarodne operacije in misije sprejelo odločitev, da se redne rotacije kontingentov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah, ki so predvidene v obdobju do konca junija 2020, podaljšajo praviloma za tri mesece.

Za naslednje tri mesece se tako podaljšujejo dolžnosti sedanjega kontingenta na misiji Kfor na Kosovu, katerega rotacija je bila predvidena aprila, ter kontingenta Slovenske vojske v operaciji EUTM Mali. Kot je pojasnil minister, je bila odločitev sprejeta zaradi trenutnih razmer in ukrepov v boju proti covidu-19.

S trimesečnim zamikom načrtovane rotacije kontingenta Slovenske vojske na Kosovu je mogoče zagotoviti dovolj pripadnikov SV, ki se lahko takoj vključijo kot pomoč drugim organom pri spoprijemanju s covidom-19, prav tako lahko pomagajo pri varovanju zunanje schengenske meje, kjer v zadnjem času ponovno opažamo povečanje nelegalnih prehodov večjih skupin. Slovenska vojska si po besedah ministra zdaj ne more privoščiti menjave pripadnikov na misiji, saj bi bilo tako veliko pripadnikov dlje časa neoperativnih. To bi namreč pomenilo, da bi bili pripadniki po vrnitvi v domovino najprej poslani za 14 dni v karanteno in jih ne bi mogli razporediti na naloge v Republiki Sloveniji. Hkrati bi bili v karanteni tudi pripadniki, ki bi odšli na misijo Kfor in tako ne bi mogli izvajati nalog v podporo varnosti in stabilnosti na Kosovu, kjer prispevek Slovenije predstavlja pomemben del mednarodne prisotnosti v regiji. Z odločitvijo ministrsta o podaljšanju rotacije kontingentov je poveljnik sil brigadir Miha Škerbinc osebno seznanil pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Kforju.

Priporočila za zamik rotacij sedanjih kontingentov članic v operacijah na poznejši datum oziroma za izogibanje menjavam kontingentov v trenutnih razmerah glede covida-19 so bila predstavljena tako v Natu kot tudi OZN in EU. S podobnimi izzivi se spoprijemajo tudi najtesnejše partnerice Republike Slovenije v Kforju, pri čemer jih večina sledi priporočilom in podaljšujejo rotacije.

Minister za obrambo je ob tem še pojasnil, da bo za posameznike z utemeljenimi zdravstvenimi ali družinskimi razlogi omogočena varna vrnitev v domovino. Skladno s t. i. novim zakonskim koronapaketom, ki ga je potrdil državni zbor, bodo pripadniki na misijah za to podaljšanje posebej nagrajeni.

> Videoposnetek (Youtube MORS, avtor Robert Cotič)

1 / 2