Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs z vodjo PEK Stančičem o koronavirusu in migracijah

Minister Hojs je danes, 3. aprila 2020, opravil video pogovor z Zoranom Stančičem, vodjo predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji.
Minister Aleš Hojs za sejno mizo

Minister Aleš Hojs

Minister je sogovorniku predstavil situacijo o okužbi s koronavirusom v Sloveniji ter sprejete ukrepe za zajezitev in nadzor širjenja okužbe. Povedal je, da sodelovanje s sosednjimi državami, zlasti z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, poteka zelo dobro, kar kaže tudi situacija na mejah. Kritičen je bil do smernic Evropske komisije, ki so sicer smiselne, a bi morale bolje odražati dnevne izzive na terenu. Znova je poudaril, da bo Slovenija dovolila vstop le toliko tovornjakom, ki potujejo čez naše ozemlje, kolikor jih bo lahko izstopilo v sosednje države.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o stanju na področju migracij. Minister je izpostavil, da posebno pozornost namenjamo dodatnim ukrepom za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom med migranti in tistimi, ki z njimi prihajajo v stik. Dodal je še, da kljub ekstremnim okoliščinam, povezanimi s koronavirusom, migracijske razmere v EU in sosednjih regijah redno spremljamo in ukrepe ustrezno prilagajamo. Ne moremo pa predvideti, če bodo ti ukrepi tudi dejansko pripomogli k zmanjšanju števila nezakonitih migracij.