Skoči do osrednje vsebine

Dobra praksa pri reševanju problema najemnin poslovnih prostorov

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Ljubljana, 3. april 2020 - Minister Zdravko Počivalšek se je danes sestal z Jožetom Mermalom, predsednikom upravnega odbora družbe BTC in mag. Damjanom Kraljem, glavnim izvršnim direktorjem družbe BTC. Namen srečanja je bil seznanitev s trenutnimi razmerami in težavami z izpadom prihodkov najemnikov prostorov v nakupovalnih središčih in posledično upravljavcev nakupovalnih središč, ki so nastale zaradi izbruha epidemije koronavirusa.

Na obisku v podjetju, ki je znižalo najemnine svojim poslovnim partnerjem, v času epidemije COVID-19. | Avtor: MGRT

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) se zaveda težkega položaja, s katerim se soočajo tako gospodarstvo, turizem, kot tudi posamezni poslovni subjekti, ki jim zaradi odsotnosti prihodkov od prodaje grozijo težave v poslovanju. Problematika plačevanja najemnin brez kakršnih koli finančnih prilivov je ena izmed njih.

Minister Zdravko Počivalšek je dejal: »Zavedamo se problema, da v tem času trgovine nimajo prihodkov, hkrati pa morajo plačevati fiksne stroške plačevanja najemnin. Delamo pospešeno in brez premora, da najdemo konstruktivne rešitve za vse, ki jih je epidemija že ali pa še bo spravila v težak položaj. To je tudi namen paketa ukrepov, ki smo ga že sprejeli na ravni celotne vlade, aktivno pa v sodelovanju s posebno svetovalno skupino in vsemi ključnimi deležniki že pripravljamo tudi drugi paket. Ta trenutek nihče ne more predvideti vplivov in obsega, ki jih bo epidemija imela na našo državo, gospodarstvo in vsakega posameznika. Toda naša dolžnost je, in jemljem jo z vso odgovornostjo, da zagotovimo ukrepe, ki bodo tako državljanom kot gospodarstvu omogočili, da te težke čase čim lažje premostijo. Pozdravljam idejo BTC-ja, da stopi nasproti svojim najemnikom in zlasti najšibkejšim v teh časih izkaže razumevanje in solidarnost. Če kdaj, je zdaj čas, da delamo z roko v roki«.

»Pomembno je, da smo v družbi BTC na trenutno situacijo hitro odreagirali in prisluhnili našim poslovnim partnerjem. Da bi omilili poslovne težave, ki so posledica zaprtja trgovin, smo že sprejeli določene ukrepe, s čimer želimo prispevati k njihovi likvidnosti. Večjim najemnikom bomo podaljšali rok za plačilo, manjšim oziroma najbolj ogroženim pa bomo poleg tega še dodatno prisluhnili na segmentu najemnin«, je dejal mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC.

MGRT že vse od pojava epidemije COVID-19 vodi pogovore in varuje interese vseh ključnih deležnikov, tako na področju gospodarstva kot tudi turizma. Cilj vseh do sedaj sprejetih ukrepov in tudi prihodnjih je, da ohranimo vsa podjetja in delovna mesta ter tudi samozaposlenim zagotovimo finančno pomoč in oporo, da lažje prebrodijo krizo.