Skoči do osrednje vsebine

Svetovni spomeniški sklad v zvezi s pandemijo

Svetovni spomeniški sklad (World Monuments Fund oz. WMF), neprofitna, civilna organizacija, ki opozarja na ogrožene spomenike in umetniška dela po vsem svetu, je v času širjenja novega koronavirusa opozorila na pomen in vrednost svetovne kulturne dediščine.

Grafični logotip

Svetovni spomeniški sklad v zvezi s pandemijo | Avtor Svetovni spomeniški sklad (WMF)

Izjemni kulturni spomeniki in druga kulturna dediščina na različnih koncih sveta na številnih fotografijah, objavljenih v medijih in na družbenih medijih, trenutno samevajo, čeprav smo vajeni, da so ravno to prostori druženja ljudi. Pri organizaciji so zapisali, da naj nas ta praznina opomni tudi na simbolno moč kulturne dediščine, ki lahko tako v dobrih kot slabih časih še vedno izzove našo domišljijo.

Ob tem so opozorili, da lahko tudi kulturne ustanove po vsem svetu z donacijami lokalnim bolnišnicam odigrajo pomembno vlogo pri spopadanju z epidemijo. Zaščitne maske in rokavice, ki so iskane po vsem svetu, so del vsakodnevne opreme, ki se uporablja pri varstvu kulturne dediščine. Tako je denimo Francoski nacionalni arhiv, kjer bo po obsežni rekonstrukciji Chancellerie d'Orléans stalno nastanjen projekt Svetovnega spomeniškega sklada, že podaril 400 mask bolnišnici Fontainebleau. Še naprej naj navdihujejo dejanja solidarnosti.

Prav tako je Svetovni spomeniški sklad opomnil, da si mora Hrvaška opomoči po dveh uničujočih potresih, obeh močnejših od 5,0 stopnje po Richterjevi lestvici. Potresa sta se zgodila, ko se je Hrvaška, tako kot velik del sveta, že soočala z vse več primeri COVID-19, izvajanjem družbene izolacije in drugimi ukrepi za blažitev epidemije. S Hrvaške poročajo o veliki škodi, tudi v muzejih in v zagrebški katedrali, ki je ikonična stavba. Svetovni spomeniški sklad se je na Hrvaškem že povezal s partnerji s področja varovanja kulturne dediščine in jim pomagal pri nujnih ocenah razmer. Prav tako se organizacija zaveda, da nadaljevanje pandemije ne preprečuje drugih kriz, ki bodo ogrozile območja dediščine.

Območja dediščine lahko pomagamo varovati tudi tako, da podpremo sklad za odzivanje na krizne razmere, ki zagotavlja sredstva za ukrepe za zgodnje obnove. Kulturna dediščina lahko pomaga skupnosti, ustvarja nove gospodarske priložnosti in krepi družbeno povezanost v primeru katastrof.

Svetovni spomeniški sklad, ki že od leta 1992 s španskimi partnerji sodeluje pri zaščiti svetovno pomembnih spomenikov (od prazgodovinske jame La Garma do Alhambre in drugih znamenitosti), je opomnil tudi na razmah epidemije v Španiji. Organizacija je na družbenih medijih solidarno spremljala Špance in njihovo dediščino. Ekipe Svetovnega spomeniškega sklada pa so bile na terenu v stiku tudi z redovnicami, ki prebivajo v zaprtih samostanih mesta Sevilla, kjer WMF izvaja konservatorsko-restavratorsko prenovo. Za nune, ki živijo na svetih mestih, kot je samostan Santa Ines, se življenje v samoti in molitvi ni ustavilo, ker pa je število obiskovalcev manjše, še več časa posvečajo molitvam za vse nas.