Skoči do osrednje vsebine

Odziv MNZ na navedbe SPS

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs si od prvega dne nastopa funkcije prizadeva za odprt in konstruktiven dialog z obema policijskima sindikatoma.

Zato se je že v prvih dneh mandata državni sekretar Franc Kangler srečal s predstavniki obeh policijskih sindikatov. Na tem sestanku so se med drugim dogovorili tudi za čim prejšnje srečanje predstavnikov obeh policijskih sindikatov z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsem. Kljub skupnemu dogovoru so iz Sindikata policistov Slovenije (SPS) naknadno sporočili, da se sestanka z ministrom zaradi razlogov epidemije koronavirusa in zaradi odrejenih ukrepov ne morejo udeležiti. Zato smo Policijskemu sindikatu Slovenije (PSS) predlagali, da sestanek izvedemo ob drugi priložnosti, ko bosta prisotna oba policijska sindikata. A je PSS prosil, da sestanek vendarle izvedemo, zato se je minister srečal samo s predstavniki tega sindikata.

Glede včerajšnje razprave na Odboru DZ predlagamo Sindikatu policistov Slovenije, naj še enkrat preverijo magnetogram. Iz njega je jasno razvidno, da minister Hojs ni govoril o srečanju s SPS, ampak se je minister v svoji izjavi skliceval na srečanje s PSS in povedal, da PSS podpira napore vodstva ministrstva in policije za izboljšanje stanja v policiji.

Ob tem minister za notranje zadeve Aleš Hojs javno sprašuje predsednika Sindikata policistov Slovenije po njihovem stališču o aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi in pomoči Slovenske vojske slovenskim policistkam in policistom pri varovanju zunanje schengenske meje. V svojem dopisu namreč predsednik SPS navaja, da gre za politično vprašanje, s čimer se minister ne strinja. Predlog za aktivacijo tega člena je minister na mizo prejel s strani policije, zato reakcije sindikata ne razume, saj ravno policisti sami vseskozi opozarjajo na kadrovsko problematiko v policiji.