Skoči do osrednje vsebine

Zunanje ministrstvo pomagalo številnim državljanom, od 6. aprila bomo pomagali le preko diplomatske izmenjave in evropske pomoči

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na ministrstvu za zunanje zadeve nadaljujemo z intenzivnimi prizadevanji za repatriacijo državljank in državljanov, ki so zaradi novega koronavirusa in omejitev v zračnemu prometu obtičali na različnih delih sveta.

Doslej smo z izrednimi leti, ki jih je organiziralo ministrstvo, domov pripeljali že preko 360 državljanov Slovenije ter vsaj 300 tujih državljanov. S posebnimi  avtobusnimi prevozi smo pripeljali okoli 120 državljanov. Okoli 1000 državljanov se je s pomočjo sodelavk in sodelavcev diplomatsko-konzularne mreže v domovino vrnilo samostojno.

Ugotavljamo, da je velik del slovenskih državljanov, ki si je v danih razmerah želel vrnitve v domovino, v preteklih dneh z našo pomočjo to tudi storil. Zato sporočamo, da po 6. aprilu 2020 ne bomo več naročali posebnih letal za zagotavljanje organiziranih repatriacij iz oddaljenih destinacij.

Ministrstvo si bo še naprej prizadevalo, da preko diplomatske izmenjave in mehanizmov evropske pomoči pomaga državljankam in državljanom Slovenije, ki se trudijo priti nazaj domov. Sodržavljanom bomo preko diplomatsko-konzularnih predstavništev še naprej pomagali najti možnosti, da se vkrcajo na katerega od letov, ki jih izvajajo druge evropske države in zaveznice. Prav tako bomo v okviru naših zmožnosti v pomoč pri organizaciji prevozov iz bližnjih evropskih letališč.