Skoči do osrednje vsebine

Zunanja ministra Slovenije in Madžarske sta se za olajšanje življenja prebivalcem ob meji dogovorila za odprtje dveh dodatnih prehodov

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes po telefonu pogovarjal z madžarskim zunanjim ministrom Pétrom Szijjártom. Ministra sta se dogovorila, da se odzoveta pobudam obeh narodnih skupnosti za olajšano prehajanje meje prebivalcem v obmejnem pasu.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar v pogovoru z madžarskim zunanjim ministrom preko aplikacije na laptopu

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar

V ta namen sta se dogovorila o odprtju dodatnih prehodov Hodoš-Bajánsenye in Čepinci-Verica (Kétvölgy). Zlasti slednji je izrednega pomena za Slovence v Porabju, saj so bile po uvedbi začasnega mejnega nadzora Madžarske vse cestne povezave Porabja z matično domovino zaprte. O podrobnostih glede režima prehajanja meje na teh dveh prehodih se bosta državi dogovorili v najkrajšem času.

Zunanja ministra Slovenije in Madžarske sta izrazila obojestransko zadovoljstvo z dosedanjim sodelovanjem pri repatriacijah državljanov obeh držav in se dogovorila za nadaljnje sodelovanje še naprej. Izmenjala sta tudi informacije o ukrepih za zajezitev epidemije ter ukrepih za pomoč gospodarstvu.