Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec za pospešeno izvajanje infrastrukturnih projektov

Ko bodo omejevalni ukrepi za zajezitev koronavirusa končani, bo treba zavihati rokave in zagnati gospodarstvo, je na današnji novinarski konferenci poudaril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se ob bolj redkem prometu na cestah in železnicah zaradi vpliva novega koronavirusa zavzema za pospešeno obnovo in izvajanje že sprejetih investicij. "To je velika priložnost, da se pospeši dela oz. za dela brez prometnih zamaškov," je dejal.

 Zato bo ministrstvo vladi predlagalo ohranitev obstoječih projektov in povečanje obsega investicijskega vzdrževanja v cestno in železniško infrastrukturo, ki so bili pred izbruhom epidemije načrtovani v proračunih za letos in za prihodnje leto. Po besedah ministra Vrtovca velja razmisliti tudi o podaljšanju vmesnih in končnih rokov, ki jih imajo izvajalci del in ki jih zaradi vplivov koronavirusa ne morejo spoštovati.

 Na ministrstvu za infrastrukturo ob tem razmišljamo o obdobju, ko bodo omejevalni ukrepi postopoma nehali veljati oz. ko bo, kot je dejal Vrtovec, "treba zavihati rokave in zagnati gospodarstvo". Ob mirovanju javnega potniškega prometa se je izkazalo, kako je pomemben za delovanje države. "Zato bodo investicije kot temeljno vodilo modernizacije javnega potniškega prometa nujne," je poudaril.

 Pomembno bo odpraviti ozka administrativna grla, o čemer sta že razpravljala z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom. Minister Vrtovec je pozval, da naj gradbinci ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov nadaljujejo dela. To pa zato, ker je gradbeništvo panoga, ki zaradi narave projektov okreva zelo počasi in ker ima multiplikativen učinek na ostale dejavnosti in s tem na delovna mesta.