Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar: Če ste v državi članici EU in imate normalne možnosti za bivanje, ostanite tam!

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve v tem času izvaja eno največjih repratriacij v zgodovini našega ministrstva in države. Od repatriacije Slovenk in Slovencev s križarke v Jokohami v začetku februarja stalno in intenzivno iščemo načine in rešitve za vrnitev naših državljank in državljanov domov. Razmere v svetu se ne izboljšujejo. Države sprejemajo nove omejevalne ukrepe, ki zmanjšujejo možnosti vrnitve državljank in državljanov v Slovenijo. "Če ste v državi članici EU in imate normalne možnosti za bivanje, ostanite tam", je tako danes pozval minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar

Na zunanjem ministrstvu smo bili med prvimi, ki smo se zaradi karantene križarke v Jokohami, na kateri je bilo 6 slovenskih državljank in državljanov, soočili z vsemi razsežnostmi reševanja naših državljanov, ki so bili zaradi ukrepov tujih držav, ujeti na mejah, ladjah in letališčih. Tako smo že 14. februarja na zunanjem ministrstvu oblikovali posebno krizno konzularno celico, v kateri uslužbenci in diplomati preko telefona, elektronskih sporočil in družbenih omrežij 24 ur na dan odgovarjajo na vsa vprašanja državljanov - doslej jih je bilo okrog 10.000. Sodelavci so v stalnih stikih preko diplomatsko-konzularnih predstavništev, ki so doslej nudila pomoč več kot 1000 slovenskim državljanom v tujini, njihovim svojcem in tudi državljanom drugih držav.

V okviru repatriacije smo z letali v domovino vrnili že preko 360 Slovenk in Slovencev ter vsaj 300 tujih državljanov. Z avtobusnimi prevozi smo pripeljali okoli 120 državljanov. Med 800 in 1000 državljani se je s pomočjo sodelavcev diplomatsko-konzularne mreže v domovino vrnilo samostojno. Repatriacijo iz držav, v katerih je na manjšem območju živelo večje število slovenskih državljanov, smo večinoma že izvedli.

Repatriacijske lete smo izvedli v tesnem sodelovanju s sosednjimi državami. Nekatere države so pokazale izjemno solidarnost, pri čemer se minister dr. Logar zahvaljuje predvsem Hrvaški, Madžarski, Avstriji, Španiji, Veliki Britaniji, Franciji, Rusiji, Severni Makedoniji, Črni gori in Srbiji. V posameznih primerih bomo v prihodnje v največji meri sodelovali z Evropsko komisijo in državami članicami EU. Načrtujemo še reševalne akcije in vračanje državljanov domov tudi s pomočjo Finske, Litve, Latvije, Švedske, Danske in Portugalske.

Nekatere državljanke in državljane smo po odloku strokovnjakov po njihovi vrnitvi v domovino napotili v 14-dnevno karanteno. Gre za nujen in običajen ukrep, ki ga izvajajo številne države, da bi zaščitile splošno zdravstveno stanje v državi.

Tudi za tuje državljane, ki prebivajo v Sloveniji, smo v okviru protikorona paketa predvideli rešitve: njihova vizumska in vsa ostala dovoljenja za bivanje bodo podaljšana, kar pomeni, da tisti, ki se ne morejo vrniti, lahko do konca epidemije ostanejo v Sloveniji.

Na zunanjem ministrstvu smo že 29. februarja odsvetovali vsa potovanja v tujino, 6. marca pa smo pozvali vse državljane po svetu, da se vrnejo domov. Razumevanje in spoštovanje teh nasvetov je vse boljše. A ker se razmere po svetu ne izboljšujejo, slovenskim državljankam in državljanom, ki so še v tujini, svetujemo, da čimprej temeljito razmislijo in se varno odpravijo domov. Če za to ni več možnosti, naj ostanejo tam, kjer so, če se tam počutijo varne.

Ministrstvo za zunanje zadeve bo s pomočjo vračanja državljanov nadaljevalo, vendar nimamo možnosti, da bi prišli po vsakega posameznika. Naši diplomati po celem svetu in številni častni konzuli so vselej na voljo in bodo tudi v prihodnje po najboljših močeh pomagali tistim, ki so ostali v tujini, predvsem če so sami in jim je težko. Da bi se izognili zastojem na mejah, možnim odpovedim letalskih letov ali zahtevam po karanteni je tako minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar pozval vse slovenske državljanke in državljane, da "v prihajajočem času velikonočnih praznikov ostanejo tam, kjer so, če seveda imajo zagotovljeno varno bivanje ob upoštevanju vseh pogojev in okoliščin v posamezni državi."