Skoči do osrednje vsebine

Imenovanje Mateja Šarca za v. d. direktorja javnega zavoda Slovenska filharmonija

Danes, 30. 3. 2020, je minister za kulturo dr. Vasko Simoniti izdal odločbo, da se z dnem 2. 4. 2020 za vršilca dolžnosti direktorja javnega zavoda Slovenska filharmonija, in sicer do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu, vendar najdlje za dobo enega leta, imenuje akademskega glasbenika oboista Mateja Šarca.

Dosedanja direktorica javnega zavoda Slovenska filharmonija je bila razrešena pred iztekom mandata. Ker ni bilo mogoče izpeljati javnega razpisa za imenovanje novega direktorja, nujno pa je zagotoviti nemoteno delovanje zavoda, se za čas do nastopa mandata novega direktorja oziroma najdlje za dobo enega leta za vršilca dolžnosti javnega zavoda Slovenija filharmonija imenuje Mateja Šarca.

Matej Šarc, rojen 6. 6. 1965, je po poklicu akademski glasbenik oboist. Bil je prvi oboist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Freiburškega filharmoničnega orkestra. Od leta 1994 je prvi oboist orkestra Slovenske filharmonije, s katerim redno nastopa kot solist, zadnjih pet let pa tudi kot dirigent. Na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana poučuje oboo in komorno glasbo. Leta 2015 je ustanovil Filharmonični festival baročne glasbe, bil trikrat njegov umetniški vodja in dirigent. Kot vodja pihalnega kvinteta Slowind je ustvaril programe dvajsetih Festivalov Slowind, kot solist koncertira na pomembnih svetovnih festivalih.