Skoči do osrednje vsebine

100. obletnica rojstva slovensko-paragvajske antropologinje dr. Branislave Sušnik

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V letu 2020 Slovenija obeležuje 100. obletnico rojstva slovensko-paragvajske antropologinje dr. Branislave Sušnik. Sušnikova je s svojin delom in življenjsko potjo pomembno zaznamovala znanost in povezala Slovenijo z južno-ameriškim kulturnim prostorom.
1 / 3

Bila je znanstvenica, muzealka ter profesorica etno-lingvistike in kulturne antropologije Paragvaja, ki je svojo strokovno pot začela na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Študirala je orientalske jezike in kulture v Rimu ter bila povezana z dunajsko kulturno-zgodovinsko šolo. Usodni dogodki druge svetovne vojne so prekrižali njene prvotne načrte in leta 1947 je emigrirala v Argentino. Znanstveno raziskovanje je opravljala predvsem v Paragvaju, kjer si je ustvarila novo življenje. Več kot 40 let je bila direktorica Etnografskega muzeja "Andrés Barbero" ter vodila katedro in predavanja etnologije in arheologije Paragvaja na Nacionalni univerzi v Asunciónu. Pod okriljem Fundacije "La Piedad" je izvedla številne znanstveno-raziskovalne odprave med staroselska ljudstva severnega Chaka in vzhodnega tropskega pragozda ter leta 1992 prejela najvišje priznanje Paragvaja za znanstvene dosežke, posthumno pa ji je bil podeljen tudi častni naziv Paragvaja "Gran Oficial", za kreativni prispevek k oblikovanju paragvajske identitete. Leta 1992 se je Sušnikovi za njeno znanstveno delo prvič v imenu Republike Slovenije v posebnem pismu uradno zahvalil tedanji minister za kulturo Borut Šuklje.

Sušnikova danes predstavlja vzor možnega osebnega in strokovnega razvoja posameznika, še posebej za dekleta in za mlade, ki se zaradi vojn znajdejo v primežu hudih socialnih stisk ter si želijo samostojnosti in strokovnega opolnomočenja. Vrednote, ki se odražajo v njenem delu in načinu življenja, Slovenija pozdravlja in jih želi obeležiti na poseben način.

Ob obeležitvi 100. obletnice njenega rojstva bosta življenje delo te izjemne ženske in znanstvenice predstavljena tako strokovni kot širši javnosti obeh držav in obeh kontinentov z vrsto dogodkov, ki se bodo odvijali čez celo leto.

Ministrstvo za zunanje zadeve bo Sušnikovi posebno pozornost namenilo s prireditvami na nekaterih diplomatsko-konzularnih predstavništvih in s posebnim mestom v okviru Mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov 2020 ("LACDays2020"), ki bo potekala v novembru 2020 v Ljubljani. Osrednja dogodka kulturnega sklopa konference, ki bo sicer namenjena povezovanju in krepitvi vsestranskega sodelovanja Slovenije z regijo in državami Latinske Amerike, bosta razstava in znanstveni simpozij o delu dr. Sušnikove. Z organizacijo konference bo Slovenija nadaljevala s prizadevanji za okrepitev bilateralnega in bi-regionalnega sodelovanja predvsem na področjih okolja, znanosti, gospodarstva in kulture, kjer so razprave v okviru tudi preteklih Dni LAK doslej pokazale največ sinergij.

Jubilej poteka pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Boruta Pahorja. V prizadevanja so poleg Ministrstva za zunanje zadeve vključeni: Ministrstvo za kulturo, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Univerza na primorskem-Fakulteta za humanistične študije, Univerza v Ljubljani-Filozofska fakulteta, ZRC-SAZU, Slovenska znanstvena fundacija, Slovenski etnografski muze, NUK, Cankarjev dom, Občina Medvode z Zavodom Sotočje, Red Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja ter številni posamezniki in posameznice tako v Sloveniji kot v Paragvaju, mdr.: Muzej Andrés Barbero in Fundacija "La Piedad" v Asunçionu, Veleposlaništvo RS v Buenos Airesu, slovenski častni konzul v Asunçionu g. Luis Alberto Boh.

Video si lahko pogledate tu.