Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na meji z Avstrijo od polnoči spremenila vstopne pogoje

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim se od 25. marca 2020 od polnoči spremenijo pogoji vstopa na območje Republike Slovenije iz Republike Avstrije. Vstop v RS je dovoljen slovenskim državljanom in osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v RS. Tujci, ki želijo vstopiti v Slovenijo, potrebujejo potrdilo o negativnem izvidu na novi koronavirus. Vstop je dovoljen tudi tujcem s telesno temperaturo nižjo od 37,5 °C in brez jasnih znakov okužbe zgornjih dihal. Vlakovni potniški promet med državama se ne izvaja.

Vzpostavi se trinajst kontrolnih točk na nekdanjih mejnih prehodih, in sicer Gornja Radgona, Kuzma,  Holmec, Karavanke,  Jurij, Vič, Ljubelj,  Trate,  Radlje,  Gederovci,   Šentilj (avtocesta),  Šentilj (magistrala), Korensko sedlo.

Vstop v RS se dovoli osebam s potrdilom o negativnem izvidu na novi koronavirus, ki ni starejši od 3 dni oz. tujcu s telesno temperaturo nižjo od 37,5 °C in brez jasnih znakov okužbe zgornjih dihal. Pri tem gre za osebe v tranzitu.

Odlok se ne uporablja za dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, za čezmejne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil, za tranzit izvajan v obliki organiziranih humanitarnih konvojev.

Tranzit oseb, za katere se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav, ne bodo mogle zapustiti ozemlja Republike Slovenije, se ne dovoli.

Več o odloku Vlade Republike Slovenije.