Skoči do osrednje vsebine

Minister z županoma Pivke in Ilirske Bistrice predvsem o varovanju državne meje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar Franc Kangler sta danes, 25. marca 2020, obiskala občini Pivka in Ilirska Bistrica. Glavna tema pogovorov z županoma obeh občin so bile nezakonite migracije na tem območju in aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi.
Minister z županoma Pivke in Ilirske Bistrice za sejno mizo

Minister z županoma Pivke in Ilirske Bistrice

Minister je županoma predstavil aktualne podatke o nezakonitih prehodih državne meje. Njihovo število se je v prvih dveh mesecih letos povečalo kar za 80 % v primerjavi z enakim obdobjem lani, zato je nujna dodatna pomoč Slovenske vojske na južni meji. To bi omogočila aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi, s katerim bi vojska s svojimi kadrovskimi in logističnimi zmogljivostmi pomagala policiji pri širšem varovanju državne meje. S tem bomo razbremenili in deloma nadomestili policiste, ki bodo tako lahko bolj intenzivno opravljali svoje naloge v notranjosti države, delno pa bodo tudi prerazporejeni v ekipe za potrebe nadomeščanja obolelih in izoliranih policistov.

Tako župan Občine Pivka Robert Smrdelj kot župan Ilirske Bistrice Emil Rojc sta izrazila podporo ukrepom ministrstva in vlade, vključno s podporo aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi.

V nadaljevanju sta minister in državni sekretar obiskala tudi policiste Policijske postaje Ilirska Bistrica in Postaje mejne policije Jelšane.