Skoči do osrednje vsebine

Poudarki dneva z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, 24. 3. 2020

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Tako kot v zadnjih nekaj dneh, podporni sistemi za izobraževanje na daljavo stabilno delujejo tudi danes. Podatki kažejo, da v tem tednu vse osnovne in srednje šole, razen redkih izjem, izvajajo izobraževanje na daljavo!

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO: Spremljaj število objav o koronavirusu

Prvi Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI), čigar ustanoviteljica je Vlada RS in nastaja v Ljubljani, se je priključil organizacijam, ki spremljajo in skrbijo za osveščanje o širjenju novega koronavirusa: raziskovalci inštituta so vzpostavili spletno orodje, ki v realnem času sledi objavam o virusu, posodablja pa tudi podatke o širjenju virusa po svetu.

Na povezavi http://coronaviruswatch.ircai.org/ lahko obiskovalci tako izbirajo posamezne države ali celotni svet in v živo spremljajo objave medijev o novem koronavirusu. Na portalu osvežujejo tudi podatke o številu obolelih in smrtnih žrtev, pri čemer uporabljajo podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se na globalni ravni sicer osvežujejo z določenim zamikom.

V prihodnjih dneh nameravajo orodju dodati še nekaj vizualizacij, s katerimi bodo prikazali kritičnost in razvoj obolelosti po državah, vse skupaj pa bodo tudi primerjali. Tako bodo omogočili vpogled v več vidikov širjenja koronavirusa hkrati, na način, ki jih na običajnih grafih načeloma ni mogoče videti.

Nastajajoči center IRCAI bo združeval različne deležnike s širokim spektrom znanj z vsega sveta. Ukvarjal se bo z reševanjem globalnih izzivov, podpiral UNESCO pri študijah ter sodeloval pri večjih mednarodnih projektih s področja umetne inteligence.

Olimpijske igre v Tokiu prestavljene za leto dni

Ministrica dr. Simona Kustec, ki bo danes na večerni seji vlade poročala o uspešnem poteku izobraževanja na daljavo in o ostalih aktivnostih ministrstva, je danes prejela dopis Bogdana Gabrovca, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, ki jo je seznanil s predlogom japonskega premiera Shinza Abeja, ki predlaga prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto. Abe je predlog za enoletno preložitev iger danes v telefonskem pogovoru predstavil predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasu Bachu, ki je po besedah Abeja njegovo pobudo tudi sprejel.

Oimpijskih iger in paraolimpijskih iger Tokio 2020 letos tako ne bo, na sporedu bodo ne pozneje kot poleti 2021.

Ministrica dr. Simona Kustec predlog prestavitve Olimpijskih iger pozdravlja, športnikom in športnicam ter njihovim ekipam, matičnim zvezam in stanovski organizaciji, Olimpijskemu in Paraolimpijskemu komiteju pa želi vse dobro v obdobju, ki je, žal, prekrižalo tudi njihove olimpijske in paraolimpijske načrte.