Skoči do osrednje vsebine

Zunanji minister dr. Logar na videokonferenci zunanjih ministrov EU o usklajenem delovanju Unije pri zajezitvi koronavirusa

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil videokonference ministrov za zunanje zadeve EU, ki je nadomestila predvideno redno zasedanje Sveta za zunanje zadeve.
Videokonferenca ministrov za zunanje zadeve EU

Videokonferenca ministrov za zunanje zadeve EU

Na začetku videokonference je visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Borrell poročal o svojih pogovorih s turškim ministrom za zunanje zadeve ter rezultatih srečanja predsednika Evropskega sveta Michela s predsednikom Turčije Erdoganom. Osrednja točka videokonference je bila razprava o mednarodnem odzivu na širitev koronavirusa, s poudarkom na koordinaciji vračanj državljanov EU iz tretjih držav ob podpori Evropske službe za zunanje delovanje, delegacij EU, Evropske komisije in mehanizma Unije za civilno zaščito.

V krajši razpravi o Turčiji in Siriji so ministri poudarili, da je nujno uresničevanje migracijskega dogovora EU s Turčijo. Vsi ministri so se strinjali, da je izkoriščanje migrantske krize za izvajanje pritiska na EU nesprejemljivo ter da je potrebno nadaljevanje dialoga, usmerjenega v razjasnjevanje vseh okoliščin. Ministri so ob tem poudarili tudi potrebo po mednarodnem dogovoru glede premirja v Siriji, nadaljevanju političnega dialoga ter spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic. Izpostavili so tudi potrebo po nadaljnjem spoštovanju premirja v Idlibu.

Glede položaja v zvezi s COVID-19 so ministri poudarili, da je za uspešnost boja za zajezitev virusa ključno sodelovanje držav članic EU. Minister dr. Logar se je zahvalil za konstruktivno sodelovanje kolegov ob organizaciji konvojev tovornjakov ter poudaril, da je pobuda Slovenije primer dobre prakse in dokaz, da je sodelovanje ključno za dobrobit naših državljanov in gospodarstva. Ob tem je izpostavil tudi ostale primere dobrega sodelovanja z državami članicami v zvezi z vrnitvijo državljanov Slovenije iz tujine. Ob tem je izjemnega pomena, da članice delujemo na usklajen način, ob pomoči in aktivni koordinaciji EU, predvsem Evropske službe za zunanje delovanje in EU delegacij po svetu. Ne le posamezne članice, tudi Evropska unija mora aktivno pomagati svojim državljanom pri njihovem vračanju. Minister Logar je prav tako izpostavil, da moramo pri naporih v boju proti pandemiji COVID-19 koordinirano izkoristiti vse vire, ki jih nudi evropski mehanizem civilne zaščite, od pomoči pri zagotavljanju zaščitne in medicinske opreme in so-financiranja transportnih ukrepov do vračanja državljanov.

Video izjava ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja o dogovorih ministrov na Svetu za zunanje zadeve