Skoči do osrednje vsebine

Ob današnjem svetovnem dnevu vode za zdravje vseh ljudi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Med letošnjim svetovnim dnevom vode, ki ga praznujemo 22. marca, je pozornost naše države usmerjena na zajezitev in obvladovanje epidemije koronavirusne bolezni 19. Zdravje ljudi, še posebej najšibkejših in ranljivih, je prednostna naloga.

Svetovni dan vode je bil leta 1992 določen z namenom ozaveščanja o pomembnosti pitne vode in ohranjanja naravnih virov, leta 2020 pa ga praznujemo v duhu zavedanja, da je na svetu le malo stvari, ki so dragocenejše od varne in zadostne oskrbe z vodo. Dostop do čiste pitne vode je namreč predpogoj za uspešno spopadanje z vsemi oblikami nalezljivih bolezni, tudi koronavirusnih.

Slovenija je bila že leta 2009 med pobudnicami združevanja držav na osnovi skrbi za naravne vire in okolje. Na našo pobudo je začela delovati Zelena skupina držav, ki poleg Slovenije združuje še Singapur, Islandijo, Kostariko, Združene arabske emirate in Zelenortske otoke. Visoki predstavniki Zelene skupine ob svetovnem dnevu vode poudarjajo tehnološki napredek pri upravljanju z vodo ter opozarjajo na vpliv podnebnih sprememb na naravni vodni cikel. Voda je osnovni medij, preko katerega ljudje najbolj občutimo podnebne spremembe, najbolj neposredno pa tudi naše zdravje ali bolezen. 

Letošnja izjava predstavnikov Zelene skupine