Skoči do osrednje vsebine

Primer dobre prakse pri slovenskem trgovcu v času korona virusa

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister Zdravko Počivalšek je obiskal eno izmed številnih živilskih prodajaln Skupine Mercator, ki sodi med največje gospodarske skupine v Sloveniji. Srečal se je s predsednikom uprave Mercator d.d. Tomislavom Čizmićem in preveril, kako je Mercator organiziral delo v izrednih razmerah, pogovoril pa se je tudi z zaposlenimi da bi ugotovil, kako delodajelec skrbi za zdravje in zaščito zaposlenih, ki je ključna v času obvladovanja vpliva epidemije COVID-19.

Obisk ministra Počivalška v Mercator centru Šiška. | Avtor: MGRT

 »To kar vidim v Mercator centru Šiška, mora biti zgled tudi ostalim trgovinam v Sloveniji. Zagotovitev varnega procesa dela in zaščite delavcev, ki v teh dneh dajejo vse od sebe, mora biti na prvem mestu. Želim se zahvaliti vsem, ki ta trenutek nesebično delajo in se trudijo, da država tudi v težkih trenutkih deluje naprej«, je povedal minister Zdravko Počivalšek.

Tomislav Čizmić, predsednik uprave, je dejal: » Mercator se zaveda svoje odgovornosti do zdravja in varnosti zaposlenih in kupcev, zavedamo pa se tudi, da smo v teh razmerah eden od ključnih stebrov oskrbe slovenskega prebivalstva. Seveda pa je izrazito pomembno, da vsi spoštujemo ukrepe, ki jih sprejema vlada, ker je to edini način preprečevanja širjenja epidemije.«

Z včerajšnjim dnem prihaja v veljavo novost, ki jo je Vlada Republike Slovenije sprejela v okviru Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Na podlagi prejetega mnenja Trgovinske zbornice Slovenije ter ob upoštevanju argumentov in želja trgovcev po skrajšanem delovniku, bo za živilske prodajalne, vključno s prodajo kmetijskih izdelkov, določen skrajšan delovni čas in sicer od 8. ure do najmanj 18. ure. Začasni obratovalni čas pri tem ne velja za mikro in male družbe, samostojne podjetnike ter zadruge, ki ga lahko določijo same na podlagi njihove poslovne odločitve.  

Namen določitve minimalnega obratovalnega časa je v preprečevanju stikov zaradi epidemije COVID-19, na način, da se zagotovi čim daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem zmanjša koncentracija kupcev.