Skoči do osrednje vsebine

Poudarki dneva z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, 20. marec 2020

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Po prvem tednu izobraževanja na daljavo lahko z zadovoljstvom ugotovimo, da to poteka dobro. Po začetnih težavah prvega dne, je že v torek izobraževanje na daljavo potekalo bolj tekoče, platforme in storitve za izobraževanje na daljavo so bile stabilnejše. Uporabnikov storitev je bilo več kot prejšnji dan, podatkovni promet je bil bolj razpršen in zaradi tega bistveno stabilnejši.

Z Arnesa poročajo, da je najbolj živahno v spletnih učilnicah v jutranjih in večernih urah. V času največjih obremenitev, ob 10. uri dopoldne, je bilo na Arnes Učilnicah po 15.000 aktivnih uporabnikov.

Prvi val izobraževanja na daljavo je vzel veliko energije ravnateljem in ravnateljicam, učiteljicam in učiteljem ter učenkam in učencem, prav tako pa tudi vsem tehnikom, ki rešujejo ozka grla na hrbtenici internetnega in mobilnega omrežja. Vsem skupaj gre velika zahvala, saj brez njihove pripravljenosti na delo na daljavo le-to ne bi bilo mogoče.Prvi val izobraževanja na daljavo je vzel veliko energije ravnateljem in ravnateljicam, učiteljicam in učiteljem ter učenkam in učencem, prav tako pa tudi vsem tehnikom, ki rešujejo ozka grla na hrbtenici internetnega in mobilnega omrežja. Vsem skupaj gre velika zahvala, saj brez njihove pripravljenosti na delo na daljavo le-to ne bi bilo mogoče.

Ministrica dr. Simona Kustec se je danes srečala z dr. Antonom Medenom, predsednikom Zveze aktivov svetov staršev Slovenije. Slednji ji je podrobno opisal izkušnje staršev v prvem tednu izvajanja izobraževanja na daljavo. Soglašala sta, da je potrebno s takšnim načinom izobraževanja v teh časih nadaljevati, obenem pa se iskreno pogovoriti o težavah, ki nastajajo, in hkrati predstaviti primere dobrih praks tega tedna. 

V naslednjem tednu pričakujemo, da se bodo v izobraževanje na daljavo vključile še preostale šole, ki tega v tem tednu še niso storile, kar utegne ponovno povzročiti preobremenjenost, a smo se z Arnesom tudi na to že pripravili.

Da bi poenotili vsebine učne snovi intenzivno sodelujemo s strokovnjaki Zavoda za šolstvo, kjer so pripravili tudi nekaj video posnetkov/priporočil za učitelje za izobraževanje na daljavo. Več o tem na spletnem naslovu: https://sio.si/2020/03/18/podpora-uciteljem-za-izobrazevanje-na-daljavo/.

Na Slovenskem izobraževalnem omrežju delujejo delujejo tudi: 

  • spletne učilnice, ki so jih odprle šole za svoje učence; 
  • sodelovalnice, v katerih so na voljo strokovnjaki z Zavoda za šolstvo za podporo učiteljem pri delu na daljavo, veliko je tudi primerov dobrih praks, nastajajo novi video vodiči, 
  • spletni seminarji tako za učitelje, ki s tem še nimajo izkušenj kot tudi za tiste učitelje, ki so bolj vešči uporabe kanalov za izobraževanje na daljavo. 

Najbolj pogosto orodje izobraževanja na daljavo v prvem tednu je bila elektronska pošta. 

Z željo po celoviti podpori učiteljem in učencem sodelujemo tudi z RTV Slovenija, ki pripravlja posebni program, v kateremr se prepletajo izobraževalne, informativne in  razvedrilne vsebine, povezane z učnim načrtom. Program poteka na prvem programu TV Slovenija med 9:10 in 11:20 ter na drugem programu TV Slovenija med 8:00 in 9:00 ter med 18:30 in 19:30. 


Izjava ministrice dr. Simone Kustec po prvem tednu izobraževanja na daljavo

Po prvem tednu izobraževanja na daljavo je ministrica dr. Simona Kustec povedala: 

"Z velikim ponosom ugotavljam, da je izobraževanje na daljavo v prvem tednu, odkar veljajo izredni ukrepi v boju proti koronavirusu, uspešno zaživelo. To ne bi uspelo brez vašega razumevanja in predanosti, spoštovani učenke in učenci, dijakinje in dijaki, študentke in študenti, ravnateljice in ravnatelji, učiteljice in učitelji, profesorice in profesorji, dekanje in dekani, starši in vsi ostali podporniki, ki verjamete v moč izobraževanja!

Verjamem, da bomo v nov teden vstopili še bolj odločni. Če bomo hodili naprej po poti, ki smo si jo skupaj zastavili v tem tednu, bomo lahko prišli do našega skupnega cilja: uspešnega zaključka šolskega in študijskega leta. 

Vsem vam želim lep vikend in obilo zdravega duha v zdravem telesu. Pazite nase!«