Skoči do osrednje vsebine

Poudarki dneva z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, 19. 3. 2020

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Nadaljuje se optimizacija in nadgradnja podpornih sistemov za učenje na daljavo. Arnes učilnice so danes dopoldne v času največje obremenjenosti delovale brez izpadov in ni prihajalo do zasičenja. Ob tem je na mestu poziv komunikacijskih operaterjev, da uporabniki čim bolj optimizirajo uporabo komunikacijskih storitev na tiste, ki so nujno potrebne.

To pomeni, da v času, ko poteka izobraževanje na daljavo, ostali uporabniki v gospodinjstvu, če je le mogoče, ne uporabljajo komunikacijskih storitev oz. te zmanjšajo na najbolj nujne. S tem lahko tudi sami veliko pripomorejo k nemotenemu delovanju omrežij.

Ravnateljem  predlagamo, da redno sodelujejo z učitelji in nadgrajujejo organizacijo dela z učenci (časovna organizacija, koliko interakcije dnevno z učenci, katere in koliko vsebin dnevno). 

Skupaj z RTV Slovenija in Zavodom RS za šolstvo sodelujemo pri oblikovanju posebnega programa za učence do 5. razreda osnovne šole, kjer se prepletajo izobraževalne, informativne in razvedrilne vsebine, povezane z učnim načrtom. Podatki o gledanosti oddaje IZOdrom, ki ne vključujejo tudi podatkov o predvajanju preko spleta in ogledu z zamikom, kažejo na veliko priljubljenost programa med otroki. Oddajo IZOdrom si je v ponedeljek in torek ogledalo povprečno 3,9 % ali 74.400 gledalcev, starih nad 4 leta, oz. kar 28 % delež gledalcev televizije v času oddaje. Vsaj del oddaje si je ogledalo kar 287.500 različnih gledalcev, starih nad 4 leta (Vir: AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, gledanost znotraj istega dne).

IZOdrom pozdravljajo tudi učiteljice in učitelji, ki ministrstvu preko družbenih omrežij sporočajo, da si želijo izvedeti vnaprej za vsebine, ki jih bodo obravnavali v oddaji. Zato bo ministrstvo na facebook profilu in na svoji spletni strani te napovednike dnevno tudi objavljalo.

Velja opozoriti, da bo Televizija Slovenija v petek, 20. marca, ob 15:55 predvajala kratki animirani film Martin Krpan, posnet po povesti Frana Levstika Martin Krpan z Vrha, ki je del slovenske kulture, pa tudi učnega načrta.

V tem času vas želimo še posebej opozoriti na previdnost pri uporabi elektronske pošte in brskanju po spletu. V odzivnem centru za incidente informacijske varnosti v državni upravi (SIGOV-CERT) zaznavajo povečano aktivnost zlonamernih posameznikov in skupin, ki trenutno stanje izkoriščajo v svojo korist, tako da pošiljajo zlonamerno elektronsko pošto, podtikajo zlonamerno programsko kodo na spletne strani, postavljajo nove zlonamerne spletne strani, vse to z namenom okužiti uporabnikov računalnik. Za koristne informacije in nasvete s področja varnosti na internetu vam predlagamo, da obiščete njihovo spletno stran.