Skoči do osrednje vsebine

V Vojašnici Edvarda Peperka pripravljena kapaciteta za namestitev ljudi ob epidemiji

Minister za obrambo mag. Matej Tonin si je skupaj z namestnikom načelnika GŠSV brigadirjem Robertom Glavašem in poveljnikom Civilne zaščite Republike Slovenije Srečkom Šestanom danes, v torek, 17. marca, v Vojašnici Edvarda Peperka ogledal mobilni stacionarij in premično bolnišnico role 2. Kot je dejal minister Tonin, so ekipe Civilne zaščite in Slovenske vojske kapaciteto vzpostavile v 72 urah, uporabili pa jo bodo glede na izkazane potrebe v naslednjih dneh in tednih.

Kot je znano, sta bila mobilni stacionarij in premična bolnišnica v kompleksu Vojašnice Edvarda Peperka postavljena skladno z dogovorom, sklenjenim na sestanku vodstva Kriznega štaba. Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je Civilni zaščiti, prostovoljcem in pripadnikom Slovenske vojske zahvalil, da so v 72 urah vzpostavili kapaciteto s skupno 140 posteljami. Za katere namene bodo uporabljene kapacitete, bo, kot je pojasnil obrambni minister, stvar odločitve. Ena od možnosti, ki so jo izpostavili direktorji bolnišnic in drugih zdravstvenih zavodov, pa je bila, da bi kapacitete uporabili za krvodajalce. Kot je dejal mag. Tonin, bi ob nadaljevanju eksponentne rasti števila obolelih kapaciteto potrebovali za njihovo oskrbo že čez štirinajst dni, pri tem pa izrazil upanje, da se to ne bo zgodilo. Če bodo vladni ukrepi uspešni, bi, kot je poudaril, morale kapacitete v UKC Ljubljana in Maribor ter na Kliniki Golnik s skupno 250 posteljami za oskrbo težkih bolnikov zadostovati. Na novinarsko vprašanje glede nalog vojske ob epidemiji pa je pojasnil, da bo Slovenska vojska skladno s poslanstvom nudila podporo drugim državnim organom ter se smiselno in skladno z zakonom vključevala v aktivnosti.

V mobilnem stacionariju je zagotovljenih 40 postelj za težje in 80 postelj za nekoliko lažje bolnike, medtem ko je v premični bolnišnici role 2 nameščenih 20 postelj. Kompleks je od nastanitvenih objektov pripadnikov Slovenske vojske ločen.

Brigadir Robert Glavaš se je zahvalil pripadnikom Logistične brigade Slovenske vojske in Poveljstvu sil, saj so v 72 urah bolnišnico najprej v Mariboru razstavili, nato pa jo ponovno sestavili. Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan pa se je zahvalil tako pripadnikom Civilne zaščite kot prostovoljcem iz Rdečega križa Slovenije, tabornikom, skavtom in drugim, ki so postavili mobilni stacionarij za 120 bolnikov.

Zvočni posnetki (MP3):

> Video posnetka (Youtube MORS; avtor Branko Petrovič, MORS):

Foto: MORS