Skoči do osrednje vsebine

Ministri za notranje zadeve in zdravje o usklajenih mejnih nadzorih in zdravstvenih ukrepih

Ministri EU za notranje zadeve in zdravstvo, med njimi tudi Aleš Hojs in Tomaž Gantar so se danes srečali preko avdiovideo konference, ki jo je sklicala Evropska komisija. Namen srečanja je bil uskladiti zdravstvene kontrole na notranjih in zunanjih mejah ter zdravstvene ukrepe v državah članicah, tokrat pa sta sodelovali tudi Švica in Norveška.

Evropski ministri so pozvali k skupnemu odzivu in h koordiniranim aktivnostim tako na ravni EU kot med državami. Ukrepi, zlasti tisti na mejah, morajo biti sorazmerni, nediskriminatorni, ustrezni ter sprejeti v sodelovanju s sosednjimi državami, ob pravočasnem medsebojnem obveščanju. Kljub omejitvam svobode gibanja, iz katerih so določene kategorije oseb upravičeno izvzete, je treba zagotoviti kar se da nemoten pretok in dostavo dobrin.

Države članice načeloma podpirajo smernice, ki jih je pripravila Evropska komisija glede upravljanja meja z vidika zaščite zdravja in zagotavljanja dostopnosti dobrin in ključnih storitev. Želijo si, da bi Komisija prevzela bolj vidno koordinacijsko vlogo. Sicer pa so članice pozdravile namere Komisije, da pripravi skupni ukrep naročanja za osebno zaščitno opremo in teste. Glede nadaljnjega dela oz. tovrstnih avdiovideo konferenc so ministri izpostavili, da se moramo izogniti podvajanju dela in nepotrebnemu dodatnemu administrativnemu bremenu. Evropska komisija bo tako razmislila o najbolj ustreznih nadaljnjih korakih in države članice ter schengnu pridružene države pravočasno obvestila o sklicu naslednjega sestanka.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je najprej izpostavil, da je nova slovenska vlada ustanovila Nacionalni krizni center za reševanje razmer COVID-19, ki ga vodi predsednik Vlade RS. Predstavil je dosedanje ukrepanje Slovenije na meji z Italijo, kjer Slovenija izvaja zdravstveni nadzor potnikov ter je ustavila potniški in tovorni promet z izjemami. Povzel je tudi stroge ukrepe glede socialnih stikov ter omejitev zgornjih cen za določeno zaščitno in medicinsko opremo, kot so zaščitne maske, očala, rokavice, razkužila itd. Minister je ob tem pozval Komisijo, da je potrebno enako narediti tudi na EU ravni, saj se na trgu cene teh proizvodov izrazito povečujejo.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je izpostavil, da je Slovenija sprejela najbolj primerne in sorazmerne ukrepe, ki na največji možni način omejujejo nadaljnje širjenje koronavirusa med državami članicami. Zaradi tega se je Slovenija vzdržala uveljavitve nadzora na notranji meji po Schengenskem zakoniku.

Minister Hojs je zavrnil trditve, da je Slovenija zaprla meje za tranzit tovornih vozil in poudaril,  da je šlo za usmerjene ukrepe, kot odziv na trenutno situacijo v regiji in pomanjkanje koordinacije na EU ravni. Povzel je akcijo slovenske diplomacije v sodelovanju s sosednjimi in drugimi državami za organizacijo humanitarnih konvojev potnikov in tovornega prometa skozi Slovenijo. Na ta način je ob spremstvu policije in Dars-a Slovenija omogočila nadzorovan tranzit skoraj 800 tovornjakom in dvema avtobusoma potnikov, da so se lahko vrnili v svoje ciljne države. Minister je ob tem pozval ostale države članice, da se poslužujejo takšnega načina organiziranega in nadzorovanega prehoda ter s tem omogočijo dostavo hrane, medicinske in zaščitne opreme ter vrnitev potnikov v njihove države. Komisiji je predlagal, da bi koordinirala takšen način prehodov na ravni EU.

Na zasedanju so sodelovali komisarka za zdravje in varstvo potrošnikov Silvia Kyrikaides, komisarka za notranje zadeve Yiva Johansson in komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.