Skoči do osrednje vsebine

Proti epidemiji tudi z učinkovitim komuniciranjem in sodelovanjem

V kriznem klicnem centru za koronavirus vsak dan deluje skupina prostovoljcev, študentov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Zaradi napovedanega zaprtja študentskih domov je bilo ogroženo sodelovanje tistih, ki niso iz Ljubljane, vendar pa smo s hitro akcijo Ministrstva za javno upravo in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani našli rešitev.

Dekan fakultete prof. dr. Igor Švab in minister Boštjan Koritnik sta danes, ob soglasju ministra za zdravje dr. Tomaža Gantarja ter ministrice za šolstvo dr. Simone Kustec, dosegla dogovor, da bodo lahko ti študenti do nadaljnjega nastanjeni v Oražnovem domu za študente, ki deluje pod okriljem fakultete. V domu bo tako izjemoma lahko nastanjenih 12 študentov, ki vsak dan pomagajo državljankam in državljanom z nasveti in odgovori na številna vprašanja v zvezi s koronavirusom. Dnevno je teh vprašanj več kot 1.200, študenti zadnjih letnikov medicine, ki v kriznem klicnem centru delajo pod mentorstvom in ob prisotnosti prof. dr. Mojce Matičič iz Infekcijske klinike UKC Ljubljana, pa so za njihovo reševanje zelo dobro usposobljeni, zato bi bil njihov odhod velika izguba v skupnih prizadevanjih za čim bolj učinkovito obveščanje ljudi in s tem za zajezitev epidemije.

Včeraj, v soboto, takoj po primopredaji poslov, je minister za javno upravo Koritnik tudi osebno obiskal krizni klicni center in se iskreno zahvalil vsem študentom, njihovi koordinatorki prof. dr. Matičičevi, ter strokovnjakom Ministrstva za zdravje, Urada Vlade za komuniciranje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Civilne zaščite, prav tako pa tudi vsem, ki skrbijo za nemoteno tehnično delovanje centra, za njihovo požrtvovalnost in trud.