Skoči do osrednje vsebine

Minister Zvonko Černač prevzel posle v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Po včerajšnjem imenovanju v Državnem zboru Republike Slovenije je novoizvoljeni minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, Zvonko Černač prevzel posle in vodenje Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Minister je ob primopredaji dejal, da bosta njegovi glavni nalogi sto odstotno koriščenje razpoložljivih sredstev aktualnega programskega obdobja 2014–2020 in pravočasna priprava vseh podlag za novo finančno perspektivo. Dosedanja ministrica dr. Angelika Mlinar, ki je opravljala tekoče posle, mu je zaželela veliko preudarnosti in uspehov pri vodenju vladne službe. Minister se je gospe Mlinar zahvalil za dobre želje in opravljeno delo ter ji zaželel vse dobro.

»Prehajamo v najbolj zahtevno obdobje na področju izvajanja evropske kohezijske politike, ko vzporedno potekajo številne aktivnosti za uspešno izvajanje aktualnega programskega obdobja in intenzivne priprave na novo, hkrati pa se soočamo z izredno zahtevno situacijo zaradi virusa covid-19. Zagotovitev stabilnega delovanja službe v tem času je zato izrednega pomena,« je povedala dr. Angelika Mlinar. Veseli jo, da je Evropska komisija v začetku letošnjega leta potrdila napredek na informacijskem sistemu e-MA in umaknila napoved morebitne začasne zaustavitve plačil, na katero je opozorila poleti 2019. Ob zaključki je izrazila mnenje, da bo Slovenija uspešno izkoristila vsa razpoložljiva sredstva in se dobro pripravila na novo obdobje.

Novi minister Zvonko Černač se je dosedanji ministrici zahvalil za opravljeno delo. »Zavedam se, da je služba v zadnjem obdobju doživela veliko sprememb. Treba je narediti vse za to, da bomo izkoristili vsa razpoložljiva sredstva obdobja 2014–2020, hkrati zagotovili enakomerno črpanje iz bruseljske blagajne v naslednjih letih,« je povedal. »Zelo pomembna naloga je tudi pravočasna priprava podlag za koriščenje sredstev nove finančno perspektive,« je še dodal.