Skoči do osrednje vsebine

Štipendije L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« raziskovalkam s področij biomedicine, nanoznanosti in fizike

L'Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO sta z nacionalno štipendijo L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2020 tudi letos nagradila tri perspektivne mlade raziskovalke. Letošnje nagrajenke, ki so prejele štipendijo v višini 5.000 evrov, so Lara Ulčakar, raziskovalka s področja fizike, Špela Trafela, kemičarka, ki raziskuje na področju nanoznanosti, in Petra Sušjan, ki raziskuje na področju biomedicine.

Nacionalni program L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« štipendije v Sloveniji letos podeljuje že štirinajstič. 37 dosedanjim štipendistkam se tako pridružujejo letošnje tri nagrajenke. Štipendijo so prejele za odličnost svojih raziskovalnih del, ki predstavljajo pomemben prispevek k razvoju znanosti in napredku družbe. Mlade raziskovalke so aktivne tudi pri promociji znanosti in prenosu znanja na mlajše generacije.

Nacionalni program L'ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti«, ki je v Slovenijo vstopil leta 2006 in je del širšega partnerstva L'ORÉAL - UNESCO »For Women in Science«, prispeva k izboljšanju položaja in ozavešča o pomenu zastopanosti žensk v znanstvenih poklicih. Po podatkih Statističnega inštituta UNESCO za leto 2019 delež žensk med raziskovalci na svetovni ravni znaša le 29,3 odstotka, v Evropski uniji pa je glede na podatke raziskave She Figures 2018 med raziskovalci le tretjina žensk. V Sloveniji na doktorskem študiju celo prevladujejo ženske (54 %), veliko žensk tudi doktorira, postanejo asistentke, docentke, potem pa se njihovo napredovanje upočasni ali ustavi.