Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni center za umetno inteligenco priložnost za znanost in gospodarstvo

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
'Smo pionirji zgodbe o umetni inteligenci,« je na novinarski konferenci o Mednarodnem centru za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI), ki je bila v torek, 10. marca, na MIZŠ povedal minister dr. Jernej Pikalo.

Na novinarski konferenci sta sodelovala še mag. Mitja Jermol, vodja Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na Institutu »Jožef Stefan«, in Marko Grobelnik, raziskovalec v laboratoriju za umetno inteligenco na IJS ter digitalni glasnik Slovenije o novostih v razvoju umetne inteligence.

Minister je poudaril pomen ustanovitve Unescovega centra za umetno inteligenco za slovensko znanost in poudaril priložnosti, ki jih prinaša tako slovenski znanosti kot gospodarstvu. Gre za globalni center, kakršne bodo v prihodnje ustanavljali tudi drugod po svetu. Ker smo v tej zgodbi prvi, smo v tem smislu pionirji zgodbe o umetni inteligenci, je dejal dr. Pikalo.

Ustanovitev mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco, s sedežem v Ljubljani, je največji dosežek za slovensko znanost in priložnost tako zanjo kot za gospodarstvo v prihodnje. ''Center bo deloval globalno, širil bo zmogljivosti in oblikoval mrežo. Toliko pozitivnih vprašanj in prošenj za sodelovanje s strani tujih vlad ali raziskovalcev doslej še nismo prejeli nikoli,« je dejal minister dr. Jernej Pikalo.

Mitja Jermol in Marko Grobelnik sta predstavila, kako lahko umetna inteligenca koristi pri reševanju vsakodnevnih izzivov. V laboratoriju za umetno inteligenco IJS so namreč že vzpostavili platformo za globalno spremljanje produktivnosti na področju umetne inteligence in platformo za spremljanje poročanja vseh svetovnih medijev o koronavirusu.

Kot je znano, sta minister dr. Jernej Pikalo in namestnik generalne direktorice UNESCO za področje komunikacij in informacij dr. Moez Chakchouk, v četrtek, 5. marca, podpisala uradno pogodbo o ustanovitvi »Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco« (IRCAI), ki bo deloval pod okriljem UNESCO v Ljubljani. To bo prvi globalni center za področje umetne inteligence pod okriljem UNESCO in bo hkrati tudi zgled za podobne centre, ki bodo nastajali po svetu.