Skoči do osrednje vsebine

V veljavi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa

Do 14. ure imamo v Sloveniji 31 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, opravljenih je bilo 1643 testiranj. Za obveščanje in pomoč prebivalcev je bil vzpostavljen klicni center z brezplačno telefonsko številko 080 14 04 ter SMS obveščanje ob prehodu meje.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v današnji izjavi v zvezi z včeraj sprejetimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa povedal, da od polnoči velja odredba, ki prepoveduje zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji z več kot 100 osebami, ter pojasnil, da prepoved ne velja za nakupovalna središča, manjše lokale, poroke, pogrebe in verske obrede.

Prav tako je začela veljati uredba o začasni prepovedi letenja zrakoplovov z italijanskih letališč, ki so na ogroženih območjih (italijanske pokrajine: Lombardija, Benečija, Emilija - Romanja, Piemont, Marken), ter iz Kitajske, Južne Koreje in Irana.

Minister je še poudaril, da medresorska delovna skupina pripravlja ukrepe na meji s sosednjo Italijo, na podlagi zakona o nalezljivih boleznih pa bodo vzpostavljene ad hoc kontrolne točke.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja interventni zakon, s katerim bo del bolniške odsotnosti (40 odstotkov) pokrila država.

Danes je potekal tudi skupni sestanek sedanje in prihodnje ministrske ekipe, na kateri so se seznanili s sprejetimi ukrepi, je še povedal minister Šabeder.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil letak z najpomembnejšimi informacijami o koronavirusu, ki bo do konca tedna s pomočjo Pošte Slovenije razdeljen vsem gospodinjstvom.

V zvezi s potrjenimi primeri okužbe je epidemiologinja Eva Grilc dejala, da se je večina obolelih okužila v tujini. Sekundarnih primerov, ki so se okužili od obolelega v Sloveniji, je zaenkrat 14. Dobra novica po njenih besedah je, da so se ti primeri okužili od znane osebe, ne gre za naključne stike. Število potrjenih okužb s koronavirusom po regijah: Ljubljana 15, Metlika 10, Maribor 3, Portorož 1 ter dva primera, za katera še ni podatkov.

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da je na zdravljenju na infekcijski kliniki trenutno 18 oseb, od tega jih bo pet danes odpuščenih domov, saj imajo zelo blage simptome bolezni. Vsi, ki ostajajo, so v stabilnem zdravstvenem stanju. Ponovno je pozvala ljudi, naj ne hodijo v zdravstvene ustanove, temveč naj se z zdravnikom posvetujejo po telefonu.

Ob zaključku je minister Šabeder še povedal, da so bile sproščene proračunske rezerve za nakup zaščitnih mask prek skupnega evropskega javnega naročila. Z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom pa sta se dogovorila, da  vsem slovenskim proizvajalcem zaščitne opreme predlagajo, naj po zmožnostih povečajo proizvodne zmogljivosti.