Skoči do osrednje vsebine

Svet za nacionalno varnost sprejel ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa

V Sloveniji imamo trenutno potrjenih 23 pozitivnih primerov okužb s koronavirusom. Vsi bolniki se počutijo dobro. Minister Šabeder je predstavil ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, ki jih je na današnji seji sprejel Svet za nacionalno varnost. Vzpostavljen je bil tudi klicni center v pomoč prebivalcem pri iskanju informacij v zvezi s koronavirusom.

V Sloveniji imamo trenutno potrjenih 23 pozitivnih primerov okužb s koronavirusom, opravljenih je bilo 1227 testov. Nove okužbe so po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra predvidljive in so povezane z znanimi primeri. Vsi bolniki se počutijo dobro.

Minister Šabeder je v nadaljevanju predstavil ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, ki jih je na današnji seji sprejel Svet za nacionalno varnost (SNAV):

 • Do nadaljnjega se prekinejo vse preventivne dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto in odložijo vsi nenujni specialistični pregledi. Obravnavajo se le akutno zboleli in stanja, ki lahko pripeljejo do poslabšanja zdravstvenega stanja. Obiski pri osebnem zdravniku naj se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru. Nujna stanja se obravnavajo po ustaljenem protokolu.
 • Delodajalci, predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine, naj opozorijo oziroma pozovejo delavce, ki so bolni, da ostanejo doma in upoštevajo navodila. Svetuje se opravljanje dela na domu v čim večjem obsegu. Odsvetujejo se nenujna službena potovanja.
 • Predlaga se, da se na letališču Jožeta Pučnika uvede sistem merjenja telesne temperature potnikov, ki pridejo v Slovenijo. Začeli smo priprave za kontrolo potnikov tudi na kopenski meji z Italijo.
 • Vsi športni dogodki in druge prireditve, na katerih je več kot 500 udeležencev, se izvedejo brez gledalcev, med njimi tudi Pokal Vitranc in smučarski skoki v Planici.
 • Ministrstvo za finance takoj sprosti proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme resorjem, ki bodo izvajali javno naročanje za potrebe sedanjih razmer.
 • Slovenija se prek evropskega javnega naročila pridruži nabavi 500.000 kosov zaščitnih mask.
 • Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo, bodo prek SMS obvestila obveščeni o zaščitnih ukrepih, ki veljajo v naši državi v zvezi s koronavirusom.
 • Vsem gospodinjstvom v Sloveniji bomo po Pošti Slovenije razdelili letake z navodili o ukrepanju v zvezi s koronavirusom.
 • Splošno zapiranje šol in vrtcev po oceni stroke in SNAV-a še ni potrebno. Šole in vrtci se bodo zapirali po presoji in pojavu okužb na posameznem območju.
 • Inšpekcijska služba Ministrstva za zdravje bo vzpostavila dežurno službo 24/7, ki bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem Odredbe o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih.
 • Odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji se spremeni, in sicer se meja s 500 oseb zniža na 100. Uredba začne veljati z 10. marcem 2020.
 • Prepovedali bomo pristanke zrakoplovom iz italijanskih letališč, ki so iz ogroženih območij. Prav tako bomo prepovedali lete iz Kitajske, Južne Koreje in Irana. Prepoved velja od 10. 3. 2020 do 31. 3. 2020 z možnostjo podaljšanja. To ne velja za polete v sili in medicinske polete.

Danes je bil vzpostavljen tudi klicni center v pomoč prebivalcem pri iskanju informacij v zvezi s koronavirusom. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko prebivalci dobijo informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete.

Minister je opozoril, da se širitve okužbe večinoma dogajajo, ker prebivalci ne upoštevajo navodil, zato je znova pozval, naj vsi, ki imajo znake okužbe, najprej pokličejo svojega osebnega zdravnika in šele potem gredo na eno od 16 kontaktnih točk.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je dejala, da so bili na današnji seji SNAV-a sprejeti ukrepi, ki bodo prispevali k zamejevanju širjenja virusa po Sloveniji. Smo še vedno v prvi fazi širjenja okužb, a število obolelih vseeno narašča. V primerjavi s sosednjimi državami število okužb pri nas sicer narašča počasneje. Od 23 primerov jih je 14 »uvoženih«, večinoma iz Italije, devet pa je sekundarnih primerov. Osem sekundarnih primerov je povezanih z zdravnikom iz ZD Metlika, eden pa s prenosom okužbe pri osebi iz Ljubljane.

Devet okuženih je v ljubljanski regiji, trije na Štajerskem, eden v slovenski Istri in deset na Dolenjskem. Osebe imajo blago klinično sliko.

Pirnatova se je zahvalila vsem zdravstvenim delavcem za izjemno delo. Še naprej se bodo izvajali vsi ukrepi za zgodnje zaznavanje primerov. Ukrepi v Sloveniji so trenutno podobni ukrepom v drugih državah, vendar se bodo zaostrili, da bi širjenje okužbe vzdrževali na meji, ko jo lahko obvladamo.

Predsednik vlade Marjan Šarec je ponovil nekatere sklepe z današnje seje SNAV in ob tem poudaril, da so na seji govorili tudi o ukrepanju posameznih resorjev, saj se problem koronavirusa dotika poleg zdravja tudi drugih vidikov v državi. Vlada je zato pripravila nabor ukrepov.

Kot je poudaril premier Šarec, je pomembno tudi, da ministri, ki opravljajo tekoče posle, sodelujejo s prihodnjimi ministri, da bo nova vlada lahko nadaljevala ukrepanje. Če bo potrebno, se bo SNAV v kratkem znova sestal. Po njegovem mnenju je širjenje okužb pričakovano, zato bodo ravnali v skladu s tem.

Tudi predsednik vlade Janez Janša je prepričan, da se bo virus širil, zato je opozoril, da poteka bitka s časom. Vprašanje je, kot dodaja premier Janša, ali smo virus sposobni omejiti in upočasniti tako, da nevarnost ne bo presegla zmogljivosti našega zdravstvenega sistema. Tudi on se je zahvalil zdravstvenemu osebju.

Janša je dejal, da odhajajoča vladna ekipa in vlada v nastajanju združujeta moči in sodelujeta, da nobena priložnost za spopad s koronavirusom ne bo zamujena.