Skoči do osrednje vsebine

Ukrepe sprejemamo sorazmerno, razlogov za razglasitev epidemije še ni

V Sloveniji je trenutno potrjenih 16 okužb s koronavirusom, vsi izhajajo iz tujine. Zdravstveno stanje vseh obolelih je dobro. Predsednik vlade Marjan Šarec je za jutri sklical sejo Sveta za nacionalno varnost, na kateri se bodo seznanili s poročilom Ministrstva za zdravje. Strokovne službe ocenjujejo, da še ni razlogov za razglasitev epidemije. Pomembno je, da ukrepe sprejemamo sorazmerno.

Predsednik vlade Marjan Šarec je uvodoma potrdil, da imamo v Sloveniji trenutno 16 potrjenih okužb s koronavirusom, vsi primeri izhajajo iz tujine. V ponedeljek bo premier sklical sejo Sveta za nacionalno varnost, na kateri se bodo seznanili s poročilom Ministrstva za zdravje in drugih resorjev. Po besedah predsednika vlade zaenkrat še ni razloga za razglasitev epidemije, vsekakor pa sledijo priporočilom in navodilom strokovnih služb. Izpostavil je, da je pomembno, da ukrepe sprejemamo sorazmerno. Ukrepi za omejevanje okužbe s koronavirusom so v Sloveniji enaki kot v drugih državah, z izjemo Italije, kjer je situacija specifična.

Tudi minister za zdravje Aleš Šabeder je poudaril, da se ukrepi za omejitev okužbe izvajajo ter tudi delujejo. Najbolj pomembno je, da smo prepoznali pacienta 0 in da spremljamo in nadzorujemo širjenje okužbe. V zvezi z včerajšnjo odločitvijo o prepovedi javnih prireditev v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje nad 500 oseb, je izpostavil, da je prišlo do kršitev omenjene odredbe, predvsem s strani nekaterih klubov. Pozval je k striktnemu spoštovanju prepovedi, saj je zdravje prebivalcev na prvem mestu. V Sloveniji se, podobno kot v nekaterih drugih evropskih državah (razen Italije), še nismo odločili za splošno omejevanje gibanja, zapiranje vrtcev in šol, ukrepi se zaenkrat sprejemajo lokalno.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je poudarila, da razlogov za razglasitev epidemije še ni. Vsi dosedanji primeri so bili okuženi v tujini oziroma s tesnim kontaktom. Gre za 16 oseb, zadnji trije so zboleli po tesnem stiku, bolezen pa se je razvila v času, ko so bili v samoizolaciji. Gre za osebe, ki so bile v stiku z obolelim zdravstvenim delavcem in so se iz delovnega procesa umaknile še preden so zbolele. Četrta oseba, o kateri včeraj nismo poročali, je prišla iz Švice čez Italijo, zbolela je že v Švici in se brez stika pripeljala v Slovenijo, kjer jo je po protokolu obravnaval osebni zdravnik.

Pomembno je preventivno ravnanje, da opazujemo razvoj bolezenskih znakov in v primeru slednjih pokličemo osebnega zdravnika.

V zvezi s pozivi za zapiranje vrtcev in šol je Pirnat poudarila, da v trenutni situaciji to ni smiselno, saj virus še ne kroži v šolski populaciji. Tak ukrep pa bi po drugi strani prinesel zelo veliko stisk staršem oziroma velikemu delu populacije. Pri ukrepih moramo biti sorazmerni, je še enkrat poudarila.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da civilna zaščita že sedaj sodeluje pri številnih nalogah, kot so vzpostavitev t. i. vstopnih točk, zagotavljanjem in razdeljevanjem zaščitne opreme, ipd. Civilna zaščita kot koordinator aktivnosti nastopi šele z aktiviranjem državnega načrta, seveda s strokovnimi službami ob svoji strani, je pojasnil ter izrekel priznanje vsem, ki že sedaj obvladujejo situacijo.

Predsednik vlade Marjan Šarec je v nadaljevanju izpostavil še vprašanje varstva osebnih podatkov in stigmatizacije ljudi, ki se soočajo z okužbo, do katere bi lahko prišlo. Pozval je k strpnosti in čutu za sočloveka.

Ob zaključku so pristojni glede organizacije dogodkov na Vitrancu in v Planici še pojasnili, da je o končni odločitvi prezgodaj govoriti; v tujini podobne prireditve potekajo brez gledalcev, tako da bomo tudi pri nas razmišljali o tej možnosti.