Skoči do osrednje vsebine

Svet za zunanje zadeve strogo zavrača uporabo migrantskega pritiska kot orodja Turčije za doseganje političnih ciljev

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Matej Marn se je udeležil izrednega zasedanja Sveta za zunanje zadeve. Svet je bil sklican zaradi poslabšanja varnostnih in humanitarnih razmer na severovzhodu Sirije (pokrajine Idlib) ter sprostitve migracijskega toka proti Uniji.
Državni sekretar Matej Marn na izrednem zasedanju Sveta za zunanje zadeve

Državni sekretar Matej Marn na izrednem zasedanju Sveta za zunanje zadeve

1 / 2

Zunanji ministri Unije so ponovno poudarili zaskrbljenost nad položajem na zunanji meji EU z Grčijo ter izrazil solidarnost z Grčijo in ostalilmi državami članicami, ki so izpostavljene migracijam iz Turčije. Ministri so izpostavili nesprejemljivost uporabe migrantskega pritiska kot orodja Turčije za doseganje političnih ciljev. Svet je ob tem Turčijo pozval, da naj ne spodbuja poskusov nelegalnih prestopov meje ter poudaril pričakovanje, da Turčija v celoti izpolnjuje določila skupnega dogovora iz leta 2016.

Svet za zunanje zadeve je poudaril, da ofenziva sirske vojske, s pomočjo Rusije, povzroča največjo humanitarno krizo od začetka konflikta v Siriji ter pozval k spoštovanju včerajšnjega dogovora med Rusijo in Turčijo o premirju. EU bo v sodelovanju z ostalimi mednarodnimi partnerji in organizacijami nadaljevala prizadevanja za dosego mednarodnega konsenza za deeskalacijo in vzpostavitev trajnega premirja. Vse vpletene strani je tudi pozvala k zagotavljanju zaščite civilnega prebivalstva in vzpostavitvi neovirane dostave humanitarne pomoči. Sirski režim se mora vrniti za pogajalsko mizo in zagotoviti politično tranzicijo v skladu z resolucijo Varnostnega sveta OZN 2256 in ženevskega dogovora iz leta 2012. EU še naprej ostaja zavezana enotnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Sirije.

Dodatne informacije:

- Zasedanje Sveta za zunanje zadeve 6. marec 2020: https://www.consilium.europa.eu/sl/meetings/fac/2020/03/06/
- Izjava EU in Turčije, 18. marec 2016: https://www.consilium.europa.eu/sl/press/press-releases/2016/03/18/eu-turkey-statement/