Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja ob mednarodnem dnevu žena

Spoštovane sodelavke,

glavno sporočilo 8. marca, mednarodnega dneva žena, je praznovanje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk.

V našem ministrstvu, Policiji in Inšpektoratu RS za notranje zadeve imam vsak dan možnost spoznavati in tudi sodelovati s številnimi odličnimi strokovnjakinjami, izkušenimi in predanimi uslužbenkami. Vedno smo si zastavljali ambiciozne cilje in visoke standarde, kar velja tudi pri zagotavljanju enakih možnosti žensk in moških, kjer se že vrsto let trudimo in s številnimi dejavnostmi zavzemamo za krepitev enakosti spolov.

Naše ministrstvo je tako še vedno edino ministrstvo v državi, ki ima za usklajevanje posameznih interesov s področja zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških posvetovalno telo za integracijo načela enakosti spolov. To je pomembno in hkrati zelo povedno sporočilo za vse naše sodelavke in sodelavce, pa tudi za zunanjo javnost.

Vendar se moramo kljub velikim in pozitivnim korakom v pravo smer zavedati, da v širši družbi še vedno obstajajo področja, kjer ženske in moški niso v enakem položaju. Tudi zato je sporočilo mednarodnega dneva žena ne glede na njegovo več kot stoletno tradicijo danes še vedno aktualno.

Drage sodelavke,
zagovarjam dejstvo, da nas v službi v prvi vrsti ne sme določati spol, temveč morajo biti v ospredju najprej naše sposobnosti, znanje in osebnostne odlike. A kljub temu sem neizmerno ponosen, ko v naši sredini na vseh organizacijskih ravneh srečujem samostojne, samozavestne in odločne ženske. Za vaše delo, vsakodnevne napore in pripadnost našemu ministrstvu se vam iskreno zahvaljujem ter vam želim lepo praznovanje mednarodnega dneva žena.

Boštjan Poklukar
minister za notranje zadeve