Skoči do osrednje vsebine

Minister Simon Zajc na panelu o Evropskem paktu za plastiko: "S takšnimi pakti kot je ta, lahko vlade spodbujamo industrijo k manjši uporabi plastike, predvsem plastike za enkratno uporabo«

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Simon Zajc je danes sodeloval na panelu ob dogodku za pričetek izvajanja Evropskega pakta za plastiko (EPP). Cilj sporazuma, ki je nastal na pobudo Francije, Nizozemske in Danske, je zmanjšati težave, ki nastajajo zaradi plastike, in sicer predvsem plastike za enkratno uporabo in embalaže.
Minister Zajc na panelu panelu ob dogodku za pričetek izvajanja Evropskega pakta za plastiko (EPP)
1 / 3

Namen pakta je spodbujati države in vse deležnike, da ustanovijo tudi nacionalne pakte in ob tem skupaj, tudi z industrijo, dorečejo možnosti, potrebe in cilje in se hkrati zavežejo k izvajanju. K prostovoljnemu dogovoru lahko pristopijo podjetij, držav in vladnih in nevladnih  organizacij in drugi deležniki, ki lahko prispevajo k ciljem zmanjševanja plastičnih izdelkov in embalaže za enkratno uporabo. Poleg Slovenije so danes podpis sporazuma napovedale še Belgija, Nizozemska, Francija, Danska, Finska, Španija, Švedska, Poljska, Švedska, Italija, Portugalska, Latvija, in Litva.  S pridružitvijo Paktu se sodelujoči  prostovoljno zavežejo za dopolnitev zahtev in pospešitev tranzicije v zapiranje snovne zanke za plastiko, brez preostanka odpadka, brez odlaganja in sežiganja odpadne plastike Sodelovanje bo vzpostavljeno tudi z vsemi drugimi pobudami na področju plastike, kot je na primer Circular Plastic Alliance. S podpisom sporazuma se država povezuje tudi s svojo industrijo in podjetji ter drugimi deležniki ter s tem zagotavlja dejanske učinke delovanja na področju, ki ga zajema pakt, pozitivni učinki pa bodo tudi širši.