Skoči do osrednje vsebine

Prvi obisk uradne gospodarske delegacije Nevade v Sloveniji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
4. in 5. marca 2020 se je na obisku v Sloveniji mudila poslovna delegacija iz Zvezne države Nevada. Ameriška delegacija je v okviru "Nevada Global Trade and Education Mission" obiskala še Poljsko, Hrvaško in Češko.
v prvi vrsti sedijo g. Vid Habjan, vodja Sektorja za promocijo tujih neposrednih investicij pri SPIRIT Slovenija, ga. Ajša Vodnik, CEO AmCham Slovenija, mag. Iztok Grmek, v.d. generalnega direktorja Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo v MZZ RS

g. Vid Habjan, vodja Sektorja za promocijo tujih neposrednih investicij pri SPIRIT Slovenija, ga. Ajša Vodnik, CEO AmCham Slovenija, mag. Iztok Grmek, v.d. generalnega direktorja Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo v MZZ RS, g. Pawel Pietrasie

1 / 6

Ameriška delegacija, sestavljena iz predstavnikov ameriških podjetij in univerz, ki imajo sedež v Nevadi, je obisk v Sloveniji izkoristila za iskanje (novih) poslovnih priložnosti in ustvarjanje neposrednih kontaktov s potencialnimi in bodočimi slovenskimi poslovnimi partnerji. Obisk ameriške delegacije je podprl tudi Urad guvernerja zvezne države Nevade, pri organizaciji in izvedbi pa je sodeloval Oddelek za ekonomski razvoj Urada guvernerja zvezne države Nevada.

Drugi dan obiska je na Gospodarski zbornice Slovenije potekala konferenca »Nevada – Slovenia Business Conference«, v okviru katere sta bili predstavljeni poslovni okolji Slovenije in Nevade ter poslovne priložnosti za skupno sodelovanje, pa tudi nekaj primerov dobrih praks slovenskih podjetij, ki so že prisotna v Nevadi oz. v ZDA (Robotina d.o.o., Visonect d.o.o., INEOR d.o.o.). Zbrane slovenske in ameriške goste je nagovorila veleposlanica ZDA v Sloveniji Nj. Eksc. Lynda Blanchard, ki je poudarila, da je ena njenih ključnih nalog prizadevanje za krepitev gospodarskega povezovanja in tudi siceršnje tesnejše sodelovanje med ZDA in Slovenijo. Izrazila je upanje, da bo lahko v kratkem pozdravila še kakšno delegacijo iz ZDA. Udeležene na konferenci so nagovorili še v.d. generalnega direktorja Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve RS  mag. Iztok Grmek,  direktor Centra za mednarodno sodelovanje GZS g. Matej Rogelj ter vodja ameriške delegacije in direktor Oddelka za mednarodno trgovino v Uradu guvernerja Zvezne države Nevada g. Pawel Pietrasienski. Predstavitve so imeli tudi g. Vid Habjan, vodja Sektorja za promocijo tujih neposrednih investicij pri SPIRIT Slovenija, ga. Ajša Vodnik, CEO AmCham Slovenija in ga. Karmen Novarlič, vodja Sektorja za komuniciranje s poslovnimi javnostmi pri Slovenski turistični organizaciji.

Sledili so individualni razgovori med udeleženci dogodka oz. med slovenskimi in ameriški podjetji. Predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so se na ločenem sestanku sestali z vodjo ameriške delegacije g. Pawlom Pietrasienskim in ga. Dijano Mitrovic, oba iz Urada guvernerja Zvezne države Nevada.

Poslovni dogodek »Nevada – Slovenia Business Delegation« so skupaj organizirali Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za zunanje zadeve RS, Gospodarska zbornica Slovenije, AmCham Slovenija in Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

Ameriška zvezna država Nevada in Slovenija sta tako postavili temelje za bodoče tesnejše sodelovanje gospodarstev obeh držav. Nevada, ki je s svojimi 3 milijoni prebivalcev primerljiva s Slovenijo, je na lestvici naklonjenosti podjetništvu na 10. mestu, med njene prednosti sodi tudi davčna ugodnost te zvezne države.