Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar na dvostranskem srečanju gostil kolega iz Republike Severne Makedonije Čuleva

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v prostorih ministrstva na dvostranskem srečanju gostil ministra za notranje zadeve Republike Severne Makedonije Naćeta Čuleva.
Ministra Poklukar in Čulev se rokujeta pred zastavami

Ministra Poklukar in Čulev

Uvodoma sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Severno Makedonijo že tradicionalno odlični in prijateljski, tudi sodelovanje med obema ministrstvoma in policijama je dobro. Kot je izpostavil minister Poklukar, Slovenija podpira Severno Makedonijo na poti v Evropsko unijo. Ta podpora se kaže tudi v sodelovanju slovenskih strokovnjakov pri izvedbi twinning projektov, trenutno Slovenija v konzorciju z vodilno partnerico Slovaško sodeluje v projektu "Uskladitev nacionalnih sistemov za upravljanje meja z Evropsko unijo in schengenskimi zahtevami".

Posebno pozornost sta ministra namenila migracijam in trenutnim razmeram v obeh državah. Tako kot Slovenija, ki je lani imela več kot 16.000 nezakonitih prehodov državne meje oziroma za 73,3 % več kot leta 2018, se tudi Severna Makedonija v zadnjih letih sooča z naraščanjem nezakonitih prehodov državne meje. Tako je Severna Makedonija lani obravnavala več kot 24.000 nezakonitih prehodov državne meje, kar je v primerjavi z letom 2018 za 45,6 % več, tudi številke za letošnje leto kažejo na trend naraščanja. Kljub večjim številkam pa tako Slovenija kot Severna Makedonija stanje na svojih mejah obvladujeta. Ministra sta se dotaknila tudi razmer na turško-grški meji. Strinjala sta se, da jih je treba skrbno spremljati in se nanje enotno odzvati, ključno pri tem pa je tudi redno medsebojno obveščanje in izmenjava informacij.