Skoči do osrednje vsebine

Na srečanju z vodstvi zdravstvenih domov in lokalnimi skupnostmi o navodilih pri novem koronavirusu

Predstavniki ministrstva za zdravje so se sestali z vodstvi zdravstvenih domov, ki je potekalo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Popoldne pa je v prostorih potekalo srečanje s predstavniki Skupnosti občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije.

Predstavnik ministrstva za zdravje Darko Čander

Po končanih srečanjih so podali izjavo za javnost državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek, Vodja sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofno medicino Darko Čander, direktorica zdravstvenega doma Postojna prim. Irena Vatovec in župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebalič.

Družinski zdravniki so dobili poenotena navodila, kako postopati. Državna sekretarka je pojasnila, da so natančno dorekli kakšna je pot potencialno okuženega bolnika: »Pot potencialno okuženega bolnika je sledeča: najprej naj pokliče po telefonu svojega osebnega zdravnika, ta mu bo svetoval, ali je sum upravičen, pri tem se bo posvetoval z lokalnim epidemiologom, šele nato bodo bolnika napotili na odvzem brisa v eno od omenjenih 16 točk."

Direktorica postojnskega zdravstvenega doma prim. Irena Vatovec je pozdravila današnji sestanek. Ob tem je med glavnimi skrbmi primarnih izvajalcev izpostavila vprašanja o pravih mestih za odvzem brisa, o postopkih v primeru večjega števila obolelih in glede dopolnjevanja zaščitne opreme. Današnjega sestanka je bila vesela, saj so uspeli dogovoriti, da bodo na "prvi bojni liniji" poenotili navodila po državi.

Tako so sklenili, da je smiselno, da bris vzame zdravnik, ki bo nato bolnika tudi pregledal, saj se tako v zaščitno opremo ne rabi oblačiti še medicinska sestra. Trenutno tudi ne predvidevajo, da bi patronažne sestre brise odvzemale na domu, saj nepokretni bolnik na domu ne more dobiti virusa, če mu ga ni prinesel nekdo, ki lahko hodi. Najprej mora biti ugotovljen primer pri pokretni osebi, je poudarila državna sekretarka.

Današnje srečanje je pozdravil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič. Župani so po njegovih besedah med prvimi kontakti z ljudmi na terenu, dobivajo veliko vprašanj. Po sestanku bodo po njegovi oceni lažje pomirili ljudi, saj so dorekli, kako poenotiti komunikacijo.