Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za javno upravo pripravilo in objavilo predlog Zakona o elektronski identiteti in storitvah zaupanja (ZEISZ).

Ministrstvo za javno upravo je pripravilo in na portalu e demokracija objavilo predlog Zakona o elektronski identiteti in storitvah zaupanja (ZEISZ). Zakon slovenskim državljanom in državljankam prinaša možnost pridobitve enotne nacionalne elektronske identitete, ki jim jo izda država na enem ali več sredstvih elektronske identifikacije.
portal eUprava - predlog zakona

portal eUprava - predlog zakona | Avtor: MJU

S temi sredstvi se lahko identificirajo in izkazujejo svojo istovetnost pri vseh postopkih, ki jih izvajajo na elektronski način – torej pri e-poslovanju, tako na nacionalni ravni, ko tudi na celotnem notranjem trgu EU. ZEISZ v povezavi s t. i. »Uredbo eIDAS« zagotavlja tudi pravno ureditev za področje storitev zaupanja, ki predstavljajo osnovne gradnike za izvajanje e-poslovanja fizičnih in pravnih oseb v EU.

Na podlagi zakona bo mogoče vzpostaviti varnejše, interoperabilno in pravno poenoteno e-poslovanje na celotnem notranjem trgu EU. Slednje predstavlja ključen pogoj informatizacije oziroma digitalizacije celotnega poslovanja, kar posledično prinaša lažje in  enostavnejše poslovanje posameznikom, hkrati pa učinkovitejše in bolj konkurenčno poslovanje gospodarstva.

V povezavi s trenutnim predlogom sprememb Zakona o osebni izkaznici je predvideno, da se osebna elektronska identiteta lahko zapiše tudi na novo biometrično osebno izkaznico, kar bo omogočilo, da državljani in državljanke uporabljajo osebno izkaznico za osebno identifikacijo tako v fizičnem svetu, kot tudi v elektronskem svetu na celotnem področju EU.