Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na srečanju zunanjih ministrov držav V4, Zahodnega Balkana ter Slovenije, Hrvaške in Avstrije v Pragi: Širitev je strateška prioriteta EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je na povabilo ministra za zunanje zadeve Češke republike Tomáša Petříčka udeležil srečanja ministrov za zunanje zadeve V4 (Češka, Madžarska, Poljska Slovaška), Zahodnega Balkana (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija, Srbija), Slovenije, Hrvaške in Avstrije. V razpravi je poudaril, da Zahodni Balkan ni le politična, temveč tudi geopolitična in strateška izbira Evropske unije. Širitev EU v regijo bo tudi ena od prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu EU 2021.
1 / 3

Minister za zunanje zadeve dr. Cerar je poudaril, da se Zahodni Balkan nahaja na križišču različnih interesov. Stabilnost in napredek regije sta v našem skupnem interesu, zato širitev ni le politika, temveč strateška prioriteta Evropske unije. Minister je izrazil prepričanje, da bo razprava o nadgrajeni širitveni metodologiji, ki trenutno poteka med državami članicami, prispevala k bolj učinkoviti širitveni politiki. Poudaril je tudi, da mora razprava potekati vzporedno s sprejemom pozitivne odločitve o odprtju pristopnih pogajanj za Severno Makedonijo in Albanijo. S tem korakom bo EU pokazala, da nadgrajena širitvena metodologija ni le črka na papirju, temveč kredibilna zaveza za obe strani.

Minister dr. Cerar je v razpravi izpostavil, da je treba nadaljevati tudi prizadevanja za doseganje gospodarske povezljivosti v regiji in v tem kontekstu krepiti inkluzivno regionalno sodelovanje. Med regijo in EU je še vedno velik razvojni razkorak, ki ga lahko premostimo le s skupnimi prizadevanji. Pričakujemo, da bo Evropska komisija podala nove predloge na tem področju na Vrhu EU-Zahodni Balkan maja v Zagrebu.

Ministri so na srečanju v Pragi razpravljali o politiki širitve EU v luči odločitve o začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Razprava je bila osredotočena na nadgrajeno metodologijo širitvenih pogajanj in pripravo na Vrh EU-Zahodni Balkan, ki bo maja potekal v Zagrebu. Srečanja v Pragi se je udeležil tudi komisar za sosedstvo in širitev EU Olivér Várhelyi.

Minister dr. Cerar se je ob robu srečanja sestal z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Češke republike Tomášem Petříčkom, popoldne pa se bo srečal tudi z ministrico za zunanje zadeve BiH Bisero Turković.