Skoči do osrednje vsebine

V domovih za starejše se izvajajo preventivni ukrepi za virusna in druga podobna obolenja

Na podlagi usmeritev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je Komisija za zdravstveno dejavnost Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pozvala izvajalce institucionalnega varstva k uvedbi aktivnosti programa preprečevanja in obvladovanja širjenja okužb z novim koronavirusom, informiranju in izobraževanju, predvsem zaposlenih, glede potrebnih ukrepov preprečevanja in obvladovanja okužb.

Ustrezna zdravstvena nega in strokovna obravnava je primarna skrb, naloga in obveza vseh zaposlenih, še posebej, ker so uporabniki v socialno varstvenih zavodih zaradi svojih potreb in omejitev še toliko bolj življenjsko izpostavljeni.


Preventivno se v socialno varstvenih zavodih že izvajajo vsi standardni ukrepi, sprejeti pri virusnih in drugih podobnih obolenjih, še posebej je poudarek na higieni rok, higieni kašlja in higieni prostorov.

Svojce in druge obiskovalce, ki prihajajo iz karantenskega območja iz tujine, naprošamo, da obiske do nadaljnjega prekinejo (vsaj 14 dni od vrnitve s tega področja) ter nadomestijo z uporabo telefonov ali drugih tehnologij, ki omogočajo stik s stanovalcem v domu. Prav tako svetujemo, da v primeru slabega počutja, vročine ali kašlja, domov za starejše ne obiskujejo in raje ostanejo doma, tudi vsi drugi obiskovalci. Svojci in obiskovalci naj sledijo navodilom zaposlenih in upoštevajo navedene omejitve z namenom zagotovitve varnega okolja za vse stanovalce.

Navodila za obiskovalce