Skoči do osrednje vsebine

Policija je danes v uporabo slovesno prejela nov helikopter

Danes, 24. februarja 2020, smo s slovesnostjo na Brniku policiji v operativno uporabo predali nov večnamenski helikopter AW 169.
Predsednik vlade, generalna direktorica policije, minister za notranje zadeve s sodelavci pred novim policijskim helikopterjem

Predsednik vlade, generalna direktorica policije, minister za notranje zadeve s sodelavci pred novim policijskim helikopterjem

Zbrane je nagovoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je v dejal, da si "slovenska policija že nekaj let prizadeva posodobiti svojo floto, saj jo v večini sestavljajo že precej tehnološko zastareli helikopterji. Zato smo se skupaj z vodstvom slovenske policije, z generalno direktorico policije na čelu, odločili, da Letalsko policijsko enoto moderniziramo. Odločitev, da se nabavi nov transportni helikopter in da se v proračunu za leto 2021 zagotovijo sredstva za nakup še enega transportnega helikopterja, je podprta s strateškimi dokumenti ministrstva in policije." 

"Novi policijski helikopter bo pomembno prispeval k večji varnosti Slovenije. Policistke in policisti Letalske policijske enote bodo z njim izvajali številne policijske naloge, opravljali pa bodo tudi naloge s področja zaščite in reševanja. Kljub začetnim tehničnim težavam si želim, da bo novi večnamenski policijski helikopter deloval varno in brezhibno ter da bodo posadke z njim učinkovito letele in izvajale svoje operativne naloge," je še dodal minister Poklukar.

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je dejala, da "prevoz borbenih skupin policistov, tudi na skrajne točke Slovenije, varovanje državne meje, nadzor cestnega prometa, varovanje varovanih oseb, prevoz zunanjega tovora, reševanje v gorah - vse te in tudi druge policijske naloge bomo zdaj lahko izvajali še učinkoviteje in še hitreje. Nešteto je primerov, ko lahko helikopter pomaga. Poleg navdušenja nad njegovimi tehničnimi zmogljivostmi in široko uporabnostjo pa je spodbudno predvsem spoznanje, da bomo z njim reševali dragocena življenja."

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je dejal, da je slovenska policija strokovna organizacija, ki dela v interesu Slovenije in njenih prebivalcev, in da za svoje učinkovito delo potrebuje tudi opremo in ljudi. "V tem kratkem času smo uspeli ne samo zaustaviti trenda padanja števila kadrov v policiji, trenda padanja ravni opremljenosti, ampak smo uspeli slovensko policijo dodatno opremiti in jo s tem tudi pripraviti na nove izzive, ki so vsak dan večji," je dejal premier Šarec. Ob tem je še dodal, da je slovenska policija izjemno odgovorna organizacija, ki odgovorno opravlja svoje delo, na vse njene pripadnike in pripadnice pa smo lahko ponosni.

Na osrednji slovesnosti so policisti Letalske policijske enote in Specialne enote uprizorili vajo, s katero so predstavili tako svojo vrhunsko usposobljenost kot tudi izjemne tehnične zmogljivosti novega helikopterja.