Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus v Italiji

V Italiji je trenutno čez 200 okuženih s koronavirusom ter 5 smrtnih žrtev. Trenutno se virus širi predvsem na severu Italije. Italijanska vlada je 22 .2. 2020 sprejela vladni odlok, ki nalaga deželam, kjer je zabeležena prisotnost virusa, da sprejmejo omejevalne ukrepe sorazmerne z razvojem epidemioloških razmer.

Žarišče je mesto Codogno v Lombardiji, kjer policija s pomočjo zdravstvenih delavcev nadzira vstop in izstop oseb v mesto. V deželi Furlanija –Julijska krajina (FJK) trenutno še ni potrjena prisotnost obolelih za virusom.

Dežele Veneto, Lombardia, Emilija Romagna, Piemont in FJK bodo zaradi ozemeljske bližine uskladile ukrepe za zajezitev virusa. Posodobljene informacije o trenutnem stanju so dosegljive na spletni strani italijanskega Ministrstva za zdravje.

Ukrepi posameznih dežel, ki so trenutno predvsem administrativni in predvidevajo zaprtje vseh izobraževalnih, kulturnih in verskih ustanov ter odpoved javnih dogodkov in izletov do vključno 1. marca, se bodo prilagajali glede na spremembe stanja oziroma širitev koronavirusa.

Promet v navedene dežele in iz njih poteka normalno, razen v kraje navedene v vladnem dekretu, ki so kot žarišče virusa pod nadzorom. Tudi letalski promet na italijanskih letališčih poteka normalno. Vzpostavljeni so pregledi telesne temperature prihajajočih potnikov.

Slovenskim državljanom, ki so namenjeni v Italijo svetujemo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov na ciljni destinaciji. Navajamo povezave na spletne strani posameznih dežel: FJK, Veneto, Lombardija, Emilija Romanja, Piemont. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo zato svetujemo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z vašimi gostitelji, potovalno agencijo oziroma hoteli. Svetujemo tudi sleditev priporočil kar zadeva vzdrževanje osebne higiene ter izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake respiratorne okužbe.

Slovenskim državljanom, ki prebivajo na omenjenih območjih svetujemo, da sledijo usmeritvam deželnih in nacionalnih oblasti. Kot opozarjajo italijanske oblasti, klicna številka 112 velja za tiste, ki imajo na območjih okužbe vročino in kašelj oziroma so se vrnili iz Kitajske pred manj kot 14 dnevi, medtem ko je številka 1500 za splošne informacije.