Skoči do osrednje vsebine

Voditelji v Bruslju še brez dogovora o večletnem proračunu EU

Predsednik vlade Marjan Šarec se je v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta, namenjenega pogajanjem o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU 2021-2027. Voditelji so poskušali doseči dogovor na osnovi kompromisnega predloga, predlaganega s strani predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela.

Predsednik vlade na izrednem zasedanju Evropskega sveta | Avtor: European Union

1 / 2

V dolgih in napornih pogajanjih, ki so trajale od četrtka popoldan, se je iskal kompromis med skupino držav Prijateljev kohezije, ki se zavzemamo za ambiciozen večletni finančni okvir 2021-2027, in skupino neto plačnic, katerih osnovni cilj je bil čim manjši proračun.

Predsednik vlade se je na vrhu zavzel za ambiciozen večletni proračun unije, ki bo ustrezno podpiral tako kohezijsko politiko in skupno kmetijsko politiko kot tudi t.i. nove izzive. Poudaril je, da ne sme priti do drastičnih rezov kohezijskih sredstev tako na ravni držav kot regij. V bilateralnih pogajanjih s predsednikom Evropskega sveta in predsednico Evropske komisije, ki so potekala v nočnih urah, je zavrnil kompromisni predlog predsednika Michela, ki je za Slovenijo predvidel 24 % padec kohezijskih sredstev in vztrajal na ustrezni rešitvi vprašanja velikega padca kohezijskih sredstev za Zahodno Slovenijo. Ob tem je izpostavil tudi pričakovanje po povečanju sredstev na področju razvoja podeželja.

Evropska komisija je konec drugega dne voditeljem predstavila neuradni predlog, s katerim je poskušala približati stališča držav neto plačnic in kohezijskih držav. Predlog je nekoliko zmanjšal obseg večletnega finančnega okvira in namenil nekaj dodatnih sredstev kohezijski politiki ter skupni kmetijski politiki, ob enem pa povečal tudi rabate za nekatere neto plačnice.

Voditelji po težkih pogajanjih dogovora niso uspeli doseči. K temu vprašanju se bodo vrnili v marcu.