Skoči do osrednje vsebine

Slovenski minister dr. Cerar na obisku v Stochkolmu o pomenu podpore državam Zahodnega Balkana v približevanju EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar se na povabilo švedske zunanje ministrice Ann Linde mudi na uradnem obisku na Švedskem. V okviru obiska se je srečal tako z ministrico Linde kot predsednikom parlamenta Norlénom, s katerima je govoril o pomenu evropske prihodnosti držav Zahodnega Balkana, o trajnostnem razvoju in izzivih EU v svetu. Na okrogli mizi na švedskem inštitutu za mednarodne odnose je minister govoril o izzivih EU v svetu in odnosih s partnerji kot so Rusija, Kitajska, ZDA ter si v Stockholmu ogledal sedež projekta Pametno mesto.

“Slovenija in Švedska delita enake vrednote. Obe državi se v zunanji politiki zavzemata za spoštovanje vladavine prava, promocijo človekovih pravic, sta zagovornici multilateralizma, sodelovanja držav pri reševanju globalnih izzivov, ki jih sprožajo podnebne spremembe, kibernetske grožnje in druge varnostne grožnje “ je dejal dr. Miro Cerar v pogovorih s švedskimi sogovorniki.

S švedsko zunanjo ministrico Ann Linde sta se pogovarjala tako o Zahodnem Balkanu, o vlogi Evropske unije v svetu, odnosih med EU in Kitajsko, EU in Rusijo,  kot o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021.

“Slovenija bo spodbujala trajnostni razvoj, vladavino prava in  si prizadevala za utrjevanja globalne vloge EU v svetu in zagotavljanje varnosti in blaginje državljanom Evrope,” je slovenske naloge predstavil minister.

Dr. Cerar je izpostavil, da je za majhne države pomen vladavine prava ključen, ker na pravu temelji in raste Evropska unija in zato si bo Slovenija tudi v času predsedovanja EU prizadevala za promocijo vladavine prava tudi na Zahodnem Balkanu, ki je tako za Slovenijo kot Evropo strateško pomembna regija. Slovenski minister je švedski stran predstavil slovenski pogled na napredek držav regije Zahodnega Balkana na poti v Evropsko unijo in izzive s katerimi se regija sooča.

Ministra sta govorila o konkretnem sodelovanju v regiji, zlasti pri projektu šolske in vrstinške mediacije v BIH, ki ga Slovenija od leta 2017 izvaja preko ITF. V projektu trenutno sodeluje že preko 330 učenk in učencev iz 24 osnovnih šol v BIH. Zunanje ministrstvo si prizadeva projekt razširiti tudi v druge države Z Balkana in k sodelovanju privabiti tudi druge države. Švedska je bila namreč ena od pomembnih podpornic in donatork za projekte Ustanove za krepitev človekove varnosti ITF tako v regiji kot v Gazi.

Ministra sta se izmenjala poglede tudi na odnose EU s Kitajsko, Rusijo,  na  odnose EU do Arktike in posledic podnebnih sprememb na območju Arktike za ves svet. Pogovarjala sta se tudi o projektih in možnostih sodelovanja v času švedskega predsedovanja OVSE in slovenskega PR EU, saj obe predsedovanji časovno sovpadata leta 2021.

Minister dr. Cerar si je skupaj z ministrico Linde popoldne v Stockholmu ogledal sedež projekta, ki ga je zagnala švedska vlada, t.i. Pametno mesto. Projekt temelji na uporabi obnovljivih virov energije in zelenih tehnologij pri projektiranju in gradnji zgradb ter urbanizmu.

Ministra dr. Cerarja je z delegacijo že zjutraj v švedskem parlamentu sprejel predsednik švedskega parlamenta Andreas Norlén, s katerim sta govorila o evropski politiki do Zahodnega Balkana in o odnosih EU s Kitajsko.

V času obiska švedske prestolnice je slovenski minister nastopil tudi na okrogli mizi, ki jo je pripravil švedski inštitut za mednarodne odnose. Minister je uglednim članom inštituta predstavil prednostne naloge Slovenije, zlasti na področju Zahodnega Balkana. Govorili so tudi o poglabljanju evropskega povezovanja, izzivih Evropske unije v odnosih s partnericami kot so Kitajska, Rusija, prihodnosti transatlantskih odnosov ter odnosih z Združenim kraljestvom po Brexitu.

Švedska je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije med nordijskimi državami. Obseg blagovne menjave med državama je leta 2018 znašal 545 mio EUR (+0,7). Slovenska podjetja z švedskimi dobro sodelujejo tudi na področju krožnega gospodarstva.