Skoči do osrednje vsebine

Najem letala za evakuacijo slovenskih in hrvaškega državljana iz križarke Diamond Princess

Vlada se je na dopisni seji seznanila z Informacijo o evakuaciji slovenskih državljanov iz križarke Diamond Princess zasidrane v japonskem mestu Jokohama v okviru mehanizma EU za krizne razmere.

Vlada soglaša z najemom letala v viši do 20.000 EUR, ki bo slovenske in hrvaškega državljana pripeljalo v Slovenijo in nalaga Upravi RS za civilno zaščito in reševanja, da v okviru mehanizma EU za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosi za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v višini 75%.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v okviru EU konzularnega kriznega odzivanja, v dogovoru z Ministrstvom za zunanje zadeve Italijanske Republike in Ministrstvom za zunanje zadeve Nemčije, sprejelo ponudbo Kriznega oddelka Ministrstva za zunanje zadeve Italije, da se pri evakuaciji EU državljanov vključi tudi slovenske državljane. Po predvidenem načrtu bo letalo z evropskimi državljani pristalo na berlinskem letališču Tegel. Predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za obrambo in Ministrstva za notranje zadeve so se strinjali, da je najbolj ustrezna in finančno racionalna rešitev za evakuacijo slovenskih državljanov iz Nemčije najem komercialnega letala.

Ministrstvo za zunanje zadeve se je v okviru EU sodelovanja na področju reševanja državljanov in na podlagi zaprosila s strani veleposlaništva Hrvaške v Ljubljani strinjalo, da se skupaj s slovenskimi državljani iz Berlina pripelje tudi hrvaškega državljana. Slednjega bodo hrvaške oblasti prevzele s svojim zdravstvenim vozilom neposredno po pristanku na letališču v Republiki Sloveniji.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve