Skoči do osrednje vsebine

Zaprisegla šesta generacija pomožnih policistov

V Policijski akademiji je danes, 20. februarja 2020, zaprisegla že 6. generacija pomožnih policistk in policistov. 47 novih pomožnih policistk in policistov se je pridružilo 485 pomožnim policistom, ki že pomagajo policiji izpolnjevati njene naloge.
Minister Boštjan Poklukar nagovarja policiste za govornico v dvorani Policijske akademije

Nagovor ministra Boštjana Poklukarja

Zbrane je nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar: "Danes je za slovensko policijo pomemben dan. S slovesno prisego domovini, Republiki Sloveniji, ste danes postali pomožne policistke in policisti, za kar vam iskreno čestitam. Pomožne policistke in policisti ste nepogrešljiv in sestavni del Policije. V preteklosti se je predvsem zaradi finančne krize skoraj povsem zanemarila vloga pomožne policije. Migracijska kriza v letih 2015 in 2016 nas je ponovno opomnila, da je pomožna policija izjemno pomemben del policijskega sestava zato se jo od takrat naprej še bolj sistemsko razvija." 

"Prispevek pomožne policije je še posebej pomemben pri izvajanju nalog in aktivnosti varovanja zunanje schengenske meje. Pomožne policistke in policisti pa ste vključeni tudi v druge aktivnosti policijskega dela. / …/ Zaradi vaše profesionalnosti in visoke motiviranosti pri opravljanju policijskih nalog pomožne policistke in policisti pomembno prispevate k visoki stopnji varnosti Republike Slovenije," je poudaril minister.

Pomožne policistke in policiste je nagovorila tudi generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar. "Spoštovane policistke in policisti 6. generacije pomožnih policistov, dobrodošli v naših vrstah! Z današnjo zaprisego ste postali pomemben del slovenske policije. Pomožna policija je izjemno pomembna varnostna struktura, ki se je v izrednih trenutkih še vsakič doslej izkazala kot nepogrešljiva. Če se samo spomnimo na doprinos pomožnih policistov ob povečanih migracijah ali ob žledu in hudih poplavah, ki so prizadele državo pred nekaj leti. Čedalje pogosteje so pomožni policisti prisotni tudi pri varovanju različnih športnih in drugih prireditev. Pomožni policisti ves čas dokazujejo svojo profesionalnost in učinkovitost. Verjamem, da bo tudi vaša, 6. generacija upravičila ta sloves kot zanesljiva kadrovska podpora. Redni policisti in policistke so pomožne policiste namreč že zdavnaj sprejeli kot nepogrešljive sodelavke in sodelavce. To pomeni, da bodo v kritičnih trenutkih računali na vas, četudi ne boste izvajali vseh policijskih pooblastil," je dejala Bobnarjeva.

Skupino 47 kandidatov za pomožne policiste, ki so uspešno opravili usposabljanje – med njimi je tudi 10 žensk –, in pa sam potek njihovega usposabljanja je nekoliko podrobneje predstavil vodja usposabljanja Igor Stošič. Povedal je, da je osnovno usposabljanje v Gotenici potekalo med 4. in 29. novembrom 2019, praktični del osnovnega usposabljanja na policijskih postajah pa je potekal med 2. in 20. decembrom 2019. "Usposabljanje je bilo intenzivno, naporno, a so kandidati in kandidatke k delu pristopili izjemno zagnano in predano," je poudaril Stošič.

V imenu vseh pomožnih policistk in policistov je nekaj vtisov iz usposabljanja strnila tudi pomožna policistka Melita Domjan.

Ob tem sta se tako minister kot generalna direktorica policije za odlično izpeljano usposabljanje zahvalila pedagoškemu kadru Policijske akademije, policijskim inštruktorjem entuziastom, ki ne le strokovno in profesionalno, temveč tudi izjemno srčno usposabljajo nove generacije kandidatov.